Molen Broekerpolder, Broeker Watermolen, Weesp

Weesp, Noord-Holland

Vechtstreek
Weespercarspel H (2) 55 Broeker Polder

scheprad 4,93 m Ø, 28½ cm ↔ (1864)
scheprad 4,40 m Ø, 30 cm ↔ (1894)

geschiedenis
In een akte van 20 januari 1564 (het eerste polderreglement?) aangaande de Broekerpolder is sprake van de watermolen.

Bron: 'Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk', Geeske S. Koeman-Poel, Hogezand 1982

De wipmolen staat op de kaart uit 1720-1749 'Afbeeldinge van de wydvermaarde en Beroemde Koopstad Amsteldam met d'omleggende Landen' (gemeten en getekent door Gerrit Drogenham, Landmeter; in koper gebragt door Daniel Stopendaal).

Tot de aanleg van de 's-Gravelandsche Vaart hoorden de benoorden deze vaart gelegen Binnenlanden van Broekdijk bij de Broekerpolder, later bij de Nieuwe Keverdijksche polder. De Broekerpolder werd nog eens verkleind door de aanleg van de Hollandsch-Ankeveensche polder.

Bij besluit der Staten van 20 juli 1915 werden de Heintjesrakpolder en de Broekerpolder samengevoegd tot de Heintjesrak- en Broekerpolder.

In 1936 werd de gecombineerde polder bemalen door een draaistroom-elektromotor van 20 pk met verticale schroefpomp, nabij Uitermeer en uitmalend op de Vecht. (*)

Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

(*) Op de TK van 1900 staat de molen nog vermeld, op de TK van 1905 staat er ter plekke een motorgemaal aangegeven. Dit komt voor tot de TK van 1949, vanaf de TK van 1961 staat er een elektrisch gemaal.
De vermelding uit 1936 van een elektrisch gemaal aan de Vecht is dus kennelijk onjuist. Waarschijnlijk was het gemaal aan de 's-Gravenlandsche Vaart in 1936 al wel geëlektificeerd, daar de datering d.m.v. topografische kaarten niet geheel betrouwbaar is.

trivia
Het nu nog aanwezige woonhuis, staand op de plaats van de betreffende molen, was tot 1967 ons ouderlijk huis. Mijn grootvader, J.Verdonk, geb. 1869, overleden in 1941, was molenaar en touwslager. Mijn vader, C.J.Verdonk, overleden in 1967, nam toentertijd de functie van mijn vader over. Ik heb wel eens van mijn vader begrepen dat de molen omstreeks 1930 is vervangen door het woonhuis met het inpandige elektrische gemaal. Het water werd geloosd in wat toen nog de Weespertrekvaart werd genoemd.
Dus wat er staat over het gemaal nabij Uitermeer, lozend in de Vecht komt mij niet bekend voor.
Ik heb al meerdere vruchteloze pogingen gedaan een foto van deze molen boven water te krijgen, maar helaas, ook in onze familiestukken was niets te vinden.
J.C. Verdonk, 5 april 2010.