Molen Hoge Kilmolen, no. 39/ Het Meerkatje, Noordbeemster

Noordbeemster, Noord-Holland

De Beemster
Beemster B (2) 353 Dijkscollegie

scheprad 5,50 m Ø, 42 cm ↔

Deze molen(gang)

De molen werd in 1612 geplaatst aan de Meercats molentocht nabij de Middenweg, ca. 500 m noordelijk van Noordbeemster. De Meerkat was afkomstig van de Spijkerboorder molengang.

De 289 roeden grond die nodig waren voor de molentocht en molenwerf, werden op 21 juli 1613 voor ƒ 1 per roede door het polderbestuur gekocht van de perceeleigenaar Sr. Jan Fransz van der Lee.
De aanvoertocht vanaf de Jispersloot werd gegraven binnen de kleine Grafelijkheids binnenkavel 83. De molentocht staat nog aangegeven op de topografische kaart van 1971, en werd daarna gedempt.

De molen, kleiner dan normaal in de Beemster, hoefde voor het onderbemalen van de Hoge Kilpolder het water slechts enkele decimeters op te voeren.

In 1832 was Jan Slot de molenaar. Geboren 9 juni 1798, gehuwd, geen kinderen. Aangesteld 1826, tractement ƒ 80.

Deze molen was de enige van de Beemster die in 1864 nog niet was vervijzeld (bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864). Ook op de waterstaatskaart van 1866 staat de molen nog als schepradmolen aangegeven.

De molen werd op 14 juni 1883 in het gemeentehuis te Middenbeemster openbaar geveild, en bracht ƒ 555 op. Naast de as, van het fabricaat Prins van Oranje met nr. 993 uit 1875, werden ook het bovenwiel en mogelijk de kap hergebruikt in korenmolen De Nachtegaal (Tenbruggencatenummer 12226).

Zie ook Poldersporen.nl.

Algemene geschiedenis van de Beemster