Molen Wouder bovenmolen (2e), no. 21, Noordbeemster

Noordbeemster, Noord-Holland

De Beemster
Beemster A (1) 196 Dijkscollegie

Scheprad, na 1850 vijzel

Deze molen(gang)

In september 1820 werd de Wouder bovenmolen door blikseminslag getroffen en brandde tot de grond toe af, "eene ramp mijne Heeren, daar geen menschelijke voorzorg ons voor had kunnen bewaren en die wij met onderwerping behoren te dragen". Gelukkig verloor geen van de bewoners het leven.
Door toedoen van de kundige en ijverige baas Fr. Schoorl werd in korte tijd ter plaatse een nieuwe molen gebouwd. De kosten bedroegen ƒ 16.000. Van de herbouwde molen is een kleurtekening bewaard gebleven (klik via Allemolens.nl door naar de beeldbank van De Zaansche Molen), hierop staat echter het onjuiste jaartal 1816.

In 1832 was Lijsbeth Kok hier de molenaarster. Geboren 23 december 1755, weduwe, 1 kind. Aangesteld 1792, tractement ƒ 80. Knecht was Dirk Plas, voor eigen rekening.
Na Lijsbeths overlijden werd in 1836 Dirk Plas als molenaar aangesteld. Geboren 13 februari 1794, gehuwd, 3 kinderen. Tractement ƒ 80.

Zie ook Poldersporen.nl.

Algemene geschiedenis van de Beemster