Molen van Breukelen (3e), Breukelen

Breukelen, Utrecht

aan de Vecht niet ver van kasteel Nijenrode
Stichtse Vecht , Utrecht
Vechtstreek
Breukelen-Nijenrode C (1) 90 Gerrit Duuring, makelaar

geschiedenis
De stellingmolen moet tussen 1776 en 1817 zijn gebouwd als vervanger van een alhier staande standerdmolen. De molen werd niet exact op dezelfde plaats herbouwd [onzeker of dit klopt, of betrekking heeft op de eerdere molens. Red.].

Op een prent uit 1836 is de molen een achtkante stellingmolen.

Deze molen werd in 1869 gesloopt.

Bronnen:
- Middeleeuwse molen aan de Danne, A.A. Manten, Tijdschrift Historische Kring Breukelen jrg. 5-1990-1, pag. 28-37.
- Type en standplaats van de korenmolen die nabij Nijenrode stond, J. den Besten, Tijdschrift Historische Kring Breukelen jrg. 5-1990-3, pag, 107-112.
- De korenmolen van Breukelen in de 17de tot 19de eeuw, H.J. van Es, Tijdschrift Historische Kring Breukelen jrg. 6-1991-2, pag. 68-80.

trivia
Volgens Ten Bruggencate was dit een ronde stenen stellingmolen met rieten kap, doch er staat met potlood bijgeschreven "waarsch. wip met stelling". Dit blijkt dus onjuist.
Volgens de kadasterkaart 1811-1832 had de molen een achtkant grondplan.