Molen Venniperpolder, Hillegom

Hillegom, Zuid-Holland

Zuid-Kennemerland
De Vennip A (1) 28 Venipper Polder

scheprad 3,76 m Ø, 30cm breed

1914 deels gesloopt 2012 onderbouw gesloopt
geschiedenis

De molen van de Venniperpolder (97 ha) stond aan de voormalige Valcksloot, en waterde uit op de ringvaart. Hij staat op de kaart van het Hoogheemraadschap Rijnland van Joh. Dou uit 1640, maar ook al op de kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland, van Floris Balthasar van Berckenrode uit 1615.

Oprechte Haarlemse Courant, 22 september 1810:
"MINISTERIE van de WATERSTAAT.
Onder nadere approbatie van Zijne Excellentie den Heere Minister van den Waterstaat, zullen Dijkgraaf en Hoogheemraden van ' den Zeedijk beoosten Muijden, als Directeuren van de Groote Zeesluis in Muijden, op Donderdag den 27 van Herfstmaand 1810 des morgens ten elf uren, in het Logement het Hof van Holland, te Muijden, publiek aan de minstenschende aanbefteden:
Het leveren van 1220 Stuks GREENE'of VUURE HEIJPALEN, lang 36 voeten, zwaar op de kop 9 á 10 duim, en aan de top 4 á 5 duim Rhijnlands.
Van welke besteeding het bestek ter lezing zal leggen in het Hof van Holland te Muijden, en in het Turfschip van Breda te Amsterdam.
Nader onderrigting te bekomen bij den Opzigter over de Werken aan de Groote Zeesluis G. Verschuur, te Muijden.
Schout en Poldermeesteren van de Vennipper-Polder, onder de Ambachten HILLEGOM ende VENNIP, zijn van meening op Zaturdag den 29sten van Herfstmaand 1810, 's morgens ten 11 uren, ten Huize van A. Maaskant, Kastelein in de Herberg het Wapen van Friesland te Hillegom, in 't openbaar te besteden:
De Reparatie en het tienjarig onderhoud van des Polders WATERMOLEN, zoo ten aanzien der Arbeidslonen, als de nodige Leverantien van Hout, Steen, Yzer, Riet, Zijl en Touwwerk aan dezelve Molen, niets uitgezonderd, volgens Bestek en Teekening zes dagen voor de Besteeding ten Huize van voorn. Kastelein te zien."

De molen is een keer verhoogd, de onderbouw is opgemetseld tot 1,5 m opgemetseld waardoor er een groter gevlucht op kon komen en er dus meer vermogen was om de polder te bemalen.

In 1914 werd er een centrifugaalpomp geplaats die werd aangedreven door een dieselmotor.

De onderbouw, het restant van deze molen, is helaas in februari of maart 2012 gesloopt. Er staat nu niets meer op deze plaats.
Joris van Rooden, 13 april 2012.

trivia

Volgens de kadasterkaart 1811-1832 had de molen een vierkante onderbouw, dus een wipmolen als voorganger?