Molen De Korenbloem / Molen van Beelen, Lisse

Lisse, Zuid-Holland

Zuid-Kennemerland

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
86 voet

restant gesloopt

In de nacht van 6 januari 1833 verbrandde de voorganger, hierna werd een hogere stellingmolen gebouwd met gebruik van een Zaanse molen. Van Rhijn kocht op 18 februari 1833 de Assendelver papiermolen De Huisman. De Lisser molenmaker Van der Zaal wilde niet meewerken aan verplaatsing en herbouw, dus dat werd uitgevoerd door een Noord-Hollandse molenmaker. Van Ingen metselde een stenen onderbouw van 11 voet hoog. Op 2 april kwamen de vijf Noord-Hollandse knechten met een schip vol hout, op 26 april werden de roeden gestoken, 12 juli werd proefgemalen en 20 juli gingen de werklieden naar huis.

1834:
Vanwege geldproblemen verkocht Van Rhijn op 14 juni 1834 de molen aan Cornelis Annabartus van Kerkwijk. Van Rhijn vertrok naar Leiden, maar bouwde in 1846 een nieuwe molen in Sassenheim.

Bron: "Kroniek van de Lisser Timmerman en molenmaker Cornelis van der Zaal, 1762-1839", Bert Kölker, 2012.

trivia

Op de onderstaande twee foto's is het grote verschil tussen beide kaarten de ophaalbrug over de Gracht, die is gebouwd in 1905 toen er een school werd gebouwd en de weg voor deze school in verbinding werd gesteld met de Gracht.
Uitgave P. de Vries staat er onder deze kaart. P. de Vries is geboren in Lisse en is boekhandelaar geweest.
Tekst en fotomateriaal: Erik Vergunst.