Molen van Van Braam, Kloosterhaar

Kloosterhaar, Overijssel

deel onderstaande foto: Hr Teusink, collectie G.H.Varwijk sr

Kloosterhaar
aan de Dorpsstraat, richting Sibculo nabij nr 30
Hardenberg, Overijssel

geschiedenis
In 1865 lieten korenmolenaar Gerrit Jan Olsman en echtgenote Zwaantien van der Kamp een korenmolen bouwen op een deel van het kadastrale perceel sectie G-89 (heidegrond).

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 1 januari 1869.
Te Kloosterhaar in Ambt Hardenberg zijn, ten gevolge van de storm, twee boerenwoningen en een korenmolen geheel afgebrand. De molen geraakte los en liep in brand, en deelde het vuur mede aan het onder wind staande huis van F. Rosink, terwijl in de andere woning, van H. Kampman, de brand ontstond door het instorten van den gevel. Van de inboedels heeft men niets kunnen redden dan het vee. Alleen de gebouwen waren tegen brandschade verzekerd.

Provinciale Drentsche en Asser courant, 2 januari 1869.
Ambt-Hardenberg, 29 Dec. Gisteravond omstreeks 10 uur is, onder het loeijen van een hevigen storm, op de Kloosterhaar in deze gemeente, de molen van G.J. Olsman afgebrand, met 3 digt daarbij staande woonhuizen.

De molen werd herbouwd.
In 1882 verkoop. Over op:
Legger 4259/1: Sectie G-454. Koornmolen en erf.
Eigendom van Gerrit Willem Olsman en echtgenote Johanna Plas.
In 1883 verval van vrijdom. Over op:
Legger 4259/4: In 1897 verkoop. Over op:

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 13 augustus 1897
Notaris Buddingh te Den Ham is voornemens op Vrijdag 20 Augustus, des voormiddags om 11 uur, ten huize van H.W. Potgieter op de Kloosterhaar, Ambt Hardenberg, krachtens art. 1223 B.W., finaal te verkoopen:
Een Windkorenmolen
met daarbij staand huis, waarin bakkerij en bijgelegen grond, nabij de hoofdwijk en bij de kerk en school op de Kloosterhaar, Ambt Hardenberg, groot 99 aren, 80 centiaren, in eigendom behoorende aan G.W. Olsman, ingezet op f 2200.
Informatien te bekomen bij den Heer H. Lammerink, Notaris te Vriezenveen, en voornoemden Notaris te Den Ham.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 26 november 1897.
Notaris Buddingh te Den am is voornemens op Vrijdag 3 December 1897, des voormiddags om 11 uur, ten huize van den kastelein H.W. Potgieter op de Kloosterhaar, Ambt Hardenberg, krachtens onherroepelijke volmacht, finaal te verkoopen:
Een Windkorenmolen
met daarbij staand Huis waarin bakkerij, en bijgelegen grond bij de kerk en school en nabij de hoofdwijk op de Kloosterhaar, gemeente Ambt Hardenberg, samen groot 99 aren 80 centiaren, in eigendom behoorende aan G.W. Olsman. Ingezet op f 1700.
Informatien te bekomen bij den Notaris Lammerink te Vriezenveen en voornoemden Notaris te Den Ham.

Legger 5568/1: Sectie G-454. Korenmolen en erf. Eigendom van landbouwer Gerrit Brink Johanneszoon te Vriezenveen. In 1898 verkoop. Over op:
Legger 5569/1: Sectie G-454. Korenmolen en erf. Eigendom van schipper Roelof Makkinga en echtgenote Diderika ten Toorn. In 1907 verkoop. Over op:
Legger 6605/1: Sectie G-454. Korenmolen en erf. Eigendom van molenaar Marthinus Bernardus van Braam te Gramsbergen. Huisnr. D-47. In 1914 verkoop. Over op:

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 2 juli 1914.
Molen Kloosterhaar
Notaris Buddingh te Den Ham zal op Woensdag 8 juli a.s. des middags om 12 uur, in het Café Sickman, te Kloosterhaar, bij toeslag publiek verkopen:
Een Windkorenmolen met huis
en circa een Hectare grond te Kloosterhaar, Ambt Hardenberg, toebehoorende aan den Heer Braam, ingezet en met verhoogingen staande op f 1300.
Inlichtingen verstrekt voornoemde Notaris.

Legger 7486/1: Eigendom van winkelier en koopman Roelof Mulder te Bergentheim. In 1918 verkoop. Over op:
Legger 2980/1309: Eigendom van de Veenderij Erven mr. I.A. van Roijen. In 1919 sloop…

trivia
(*) De molen staat wel op de TK van 1904 maar niet meer op die van 1931. Op de Ten-Bruggencatefiche staan de jaartallen met vraagtekens.

Molenaar H.J. van Braam kwam oorspronkelijk uit Veendam en richtte samen met zijn vrouw H.J. Koeslag de molen in Gramsbergen op in 1895. De gedenksteen zit nog en de molen aldaar. Korte tijd daarna, in 1906, verkocht hij deze molen aan Gerrit Bolte uit Gramsbergen.

Van Braam was daarna molenaar te Kloosterhaar.

Het huis op onderstaande afbeelding noemde men "d'Olde Kazerne". De molenaar woonde er samen met nog meerdere gezinnen, vandaar deze naam.

G.H. Varwijk sr., 21 maart 2007.