Molen in 't Veld, Tubbergen

Tubbergen, Overijssel

Twente
Tubbergen L (4) 618 Jan Vos als medeeigenaar

1925 onttakeld 1965 < gesloopt
Op 12 juli 1795 werd er een verzoekschrift ingediend om een korenmolen te mogen oprichten.
Zonder de toestemming af te wachten van de marke van Tubbergen was men in de zomer van 1796 reeds begonnen met de bouw. Ook al hadden de inwoners van het dorp Tubbergen geen rechten hadden op markegronden, werd de bouw tenslotte toch goedgekeurd.

Uit de inventarisatie van de molens in Overijssel in 1843 blijkt, dat deze molen een pel- en korenmolen was.
De molen had een stenen achtkante onderbouw, de achtkante bovenbouw was met houten schaliƫn gedekt.

Van wie de molen was, is niet te achterhalen, tot 1844 waren de aandeelhouders niet bekend.
In 1844 was de molen van 29 aandeelhouders.
In 1870 werd de molen en het Huis Veldwijk publiekelijk geveild.
Tot die tijd was de molen dus een gezamelijk bezit van handwerkslieden, winkeliers en landbouwers. Hiermee werd het financiele risico gespreid.

De molen werd in de jaren daarna verpacht. In 1887 was molenaar/pachter Hermannus Olde Hampsink. In 1887 werd de molen opnieuw geveild, de nieuwe eigenaar werd J.J. van den Bosch. Molenaar Olde Hampsink kon in ieder geval blijven, zolang het pachtcontract nog doorliep.
De zoon van Olde Hampsink, Bernardus Johannus werd in 1930 de eigenaar van wat er nog over was van de molen.

De molen was inmiddels omgebouwd tot een elektrische maalderij, terwijl naast de molen een bakkerij was bijgebouwd.
In 1925 werd de molen onttakeld, vanaf toen sloeg het verval toe.
In 1965 was er niets meer over van deze molen.