Molen van Bouwhuis / Bouwhuusmölle, Holten

Holten, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Bouwhuis / Bouwhuusmölle
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
korenmolen, pelmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01018
oude dbnr.
V673
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 01018 Molen van Bouwhuis / Bouwhuusmölle (Holten)
coll DVM

locatie

plaats
Holten
plaatsaanduiding
Rietmolenstraat
gemeente
Rijssen-Holten, Overijssel
streek
Twente
geo positie
X: 225800, Y: 477281
N: 52.27897, O: 6.42468

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1947 onttakeld 1983 afgebroken
geschiedenis
Er zijn nog plannen geweest om de molenromp ca. 500 m in zuidoostelijke richting te verplaatsen naar de Loker Enk. Het gaande werk was nog gedeeltelijk aanwezig. Helaas werd de molenromp in 1983 gesloopt.
-----

De molen werd waarschijnlijk gebouwd in opdracht van een voorvader van de laatste bewoner, Gerrit Bouwhuis, en verwierf door de jaren heen bekendheid als Bouwhuusmölle. De molen werd aangekocht uit Noord-Holland, hij deed daar dienst als watermolen en werd in Holten geplaatst op de grond van Sprokkereef, Zandvoortserve.

De koopakte van de grond is er nog. In dat contract staat onder meer dat Bouwhuis naast de molen een zogenaamde mestweg moest vrijhouden zodat de boeren van de Beuseberg met de kruiwagen het dorp konden bereiken.

Toen de Noord-Hollandsche molen eenmaal in Holten stond, moest hij worden ingericht voor het malen van haver, rogge en gerst. Tot 1940 draaide de molen op windkracht. Toen schakelde men over op elektrische aandrijving. De roeden en de staartbalken werden gebruikt voor het bouwen van schuren. Voordien echter schoten de Duitser één der wieken in brand. Gelukkig ontstond er verder geen brand.

De onttakeling vond plaats in 1947. In de jaren vijftig ging het het bedrijf over tot verkoop van veevoer en kunstmest en werd de molen geheel buiten bedrijf gesteld. Nog vele jaren heeft de molen er als doofpot - dus zonder kap - tussen de bebouwing bij gestaan als opslagplaats. In Januari 1983 kwam het definitieve einde, toen het restant gesloopt werd om plaats te maken voor een woning.

Bron "Het Zaagblad", Vereniging vrienden van de bolwerksmolen,1989,21, Lammert van Beek.
jnjv

aanvullingen

trivia
Een later eigenaar was Jan Rozendom.

De kap en romp waren rietgedekt en het onderachtkant was van steen opgetrokken en uitgevoerd met hoekpilasters. De molen had een houten as en was oudhollands opgehekt.
-----

In deze molen zat eveneens een pelwerk, voorzien van één steen. Uit eigen waarneming, denkelijk van ca. 1981-1982, weet ik dat er zich nog delen van het gaande werk, w.o. het op haar functionele positie zittende spoorwiel, in de molenromp zaten. Ik weet dat delen van het staande werk (door dhr. A.G. Kleinjan uit Den Ham) en delen van het pelwerk (zeker) door dhr. Hans Weerheijm (uit Lochem) zijn opgemeten/gedocumenteerd.
Geert L. Nienhuis, 12 februari 2018.