Molen Thamerbinnenpolder, schepradmolen, Uithoorn

Uithoorn, Noord-Holland

Uithoorn
Amstelland

Scheprad 4,62 m, 59 cm breed

De molen bemaalde de Thamerbinnenpolder.

Op 15 februari 1792 werd octrooi verleend om de polder te vervenen, met uitzondering van de erven langs de Amstel. In 1848 werd de droogmaking van het uitgeveende gebied aangevangen, deze was in 1851 klaar.

Op de dijk achter de huiserven stond een vijzelmolen, die de landen der droogmakerij op de bovenlanden afmaalde. Van de bovenlanden werd het water weer afgemalen door de schepradmolen, uitslaande op de Amstel.

Na de droogmaking van de Noorder Legmeerpolder vervielen de molens van de Thamerbinnenpolder omdat toen geloosd werd op het toevoerkanaal van het gemaal van de nieuwe polder.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

Het nieuws van den dag : kleine courant, 29-04-1895
Uit de hand te Koop: Twee "WATERMOLENS met toebehooren, van den Thamerbinnenpolder, onder Uithoorn, als: een achtkanten Vijzelmolen, met IJzeren Bovenas en Amerikaansch Grenen Roeden,
en een Schepradwipmolen, met IJzeren Bovenas, dito Wateras, dito Scheprad en nieuw Onderwiel. Schriftelijke aanbiedingen worden ingewacht vóór 2 Mei 1895 bij den Voorzitter, Mr. C. J. BOERLAGE, te Uithoorn.

trivia
Op de kaart van de proostdij van Sint Jan, gemaakt door de Utrechtse landmeter Jan van Diepenem in 1665, staat hier een wipmolen aangegeven.

Algemeen Handelsblad, 25 juli 1850:
"UITHOORN, 19 Julij. Voor vertien dagen vierden wij feest bij de plegtige eerste steenlegging aan den nieuw te bouwen achtkanten wind vijzelmolen, die als ondermolen dienen zal voor.de droogmakerij der binnenpolders van Thamen; thans verheugen wij ons te kunnen mededeelen, dat heden de eerste steen gelegd is aan den te reconstrueren' wind-schepradmolen, die tot bovenmolen op dezelfde droogmakerij bestemd is."