Molen Oude Gelderswoudsche polder, De Steenen Beer, Zoeterwoude

Zoeterwoude, Zuid-Holland

Rijnland
Zoeterwoude D (3) 440 De Oude Gelderwoudsche Polder (*)

Gesloten scheprad

1932 onttakeld 1941 restant afgebroken
geschiedenis
Eén van die polders was de in 1624 gestichte Oude Gelderswoudsche polder. Deze lag tussen de Oude Vaartsloot [N], de Ringdijk van de Drooggemaakte Noordplas [O], de Elleboogsche watering en het Benthuizer Verlaat [Z], de Noord Aaschen Vliet, de Noord Aa en de Weipoortsche Vliet [W].

De andere was de in 1628 gestichte Nieuwe Gelderswoudsche polder. Dit was een combinatie van particuliere poldertjes, en staat op de kaart van Rijnland van 1647 als "Dobbes- Bulgerhout- en Bagijnepolder". In het meest zuidwestelijke hoekje van de polder bevindt zich De Plas, een afgeveend en niet meer drooggemaakt deel van de polder. De molen was onbewoond.

Op 12 mei 1759 ging dit gebied deel uitmaken van de droogmaking van de Noordplas, bestaande uit vier uitgeveende polders, onder Zoeterwoude en Benthuizen.

In 1764 werd er een bouwvergunning afgegeven voor het bouwen van deze molen.

(*) Kad. 1832 eig. grond: Gerrit van Dijk, bouwman, en Consorten.

In 1932, na de aanleg van mechanische bemaling werd de molen gedeeltelijk gesloopt. Het gemaal van de Oostbroekpolder (1930) ging vanaf dat moment ook de Oud Gelderswoudsche Polder alsmede de Nieuw Gelderswoudsche Polder, de zogenaamde Plas, bemalen.

In 1941 werd ook het laatste stuk afgebroken. In 1956 kwam het bemalingsgebied onder de Benthuizerpolders.

De molen had ijzeren Potroeden, die later iets ingekort, in de Kalkmolen zaten.
De Kalkmolen / Onderste Doesmolen heeft op haar nieuwe standplaats nieuwe gelaste roeden gekregen.

Mijn oma (Margareta Bolleboom van Leeuwen) werd in deze molen geboren in 1912, als dochter van molenaar Wouterus van Leeuwen. Hij was molenaar tot 1931 toen de molen werd gesloopt. Zoon van de molenaar van de Zwetmolen. Zijn eigen zoon Willem was molenaar in de molen op de Zuidbuurtseweg.
Angelique Blokdijk-van Putten, 8 mei 2012

trivia
Op de foto op de voorgrond watermolen de Stenen Beer van de Oude Gelderswoudse Polder. Daarachter de twee vijzelmolens van de Drooggemaakte Gelderswoudse Polder