Molen Ambachtsmolen / Dorps Watermolen, Hazerswoude-Dorp

Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland

Galgwetering (Galgeweg)
Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland
Hazerswoude B (4) 754 Het Ambacht van Hazerswoude

Rijnlands archief

Bij uitspraak van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland van 25 januari 1773 kreeg de polder een eigen bemaling. * De schepradmolen sloeg het water uit via de tot de polder behorende Lodewijksvaart in de Dwarswatering. Vanaf 1917 werd de Ambachtspolder door middel van een duiker bemalen door de polder De Hazerswoudsche Droogmakerij. * De molen van de polder deed tevens dienst als seinmolen voor een deel van het boezemgebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. De molenaar hield het boezempeil in de gaten. Toen de molen door de bemalingsovereenkomst met De Hazerswoudsche Droogmakerij buiten gebruik raakte werd deze in 1918 verkocht. De seingeving werd met ingang van 1 juni overgenomen door de molenaar van de Gemenewegse polder. *

N. Varkevisser, 21 juli 2009.

trivia
Bron: "Molens van Hazerswoude", 1977 C.Kroon, met historische bijdragen van A. Bicker Caarten. T.g.v. tentoonstelling in de Oudheidkamer van Hazerswoude. Met dank aan H. van der Kaay.