Molen Polder Rietveld, De Rietveltsemolen, Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

Rijnland
Alphen E (3) 428 De Rietveldsche Polder

1908 deels gesloopt 1932 of later verbrand
Watermolen van de Alphense Polder Rietveld. (Er is ook een Hazerswoudse Polder Rietveld).

Verdere gegevens: Eerste molen ter plaatse gebouwd in circa 1530. In 1634 geheel vernieuwd. Renovaties in 1846 en opnieuw in 1896. De bemaling werd in 1906 overgenomen door het gemaal van de polder Kerk en Zanen (ook onder Alphen dus).

Afgebroken circa 1908.

Woonhuis in 1997 nog aanwezig.

Bron: Molenthemanummer van De Viersprong van mei 1997 (blad van de Historische Vereniging Alphen a/d Rijn).
Dick Kenbeek.

De Rietveldpolder ligt ten zuiden van Alphen a/d Rijn en was vroeger gemeente Hazerswoude. Deze gemeente is gesplitst in Boskoop en Rijneveld, het latere Rijnwoude.
Rietveld is dus gem Rijnwoude en niet gem Alphen a/d Rijn.
Informatie van Wibo Jellema.

Volgens het boekje: Poldernamen in Rijnland, waren er inderdaad twee polders Rietveld. Het gedeelte onder Hazerswoude bestond weer uit zes kleine polders. In 1648 zijn beide polders al verenigd en wordt alleen Polder Rietveld gebruikt voor het gehele gebied, Alphen en Hazerswoude.
Informatie van Henk v.d. Kaay

trivia
De foto van deze molen hing altijd op de kamer van mijn opa en oma. Mijn opa was een Schellingerhout. Zijn oom Simon was beheerder van de molen, voor het waterschap. Mijn opa en zijn gezin woonde in deze molen. Het meisje rechts is zijn oudste dochter. Volgens de gegevens van de gemeente Alphen aan den Rijn woonde hij op Nesse 2 van 1921 tot 19 dec 1932. Nesse was een pad aan de zuidkant van de Baanwegse kade. Mijn moeder geboren in 1923 in de molen vertelt altijd dat de molen in de fik is gegaan en dat zij alles zijn kwijtgeraakt. Kleding bij de kachel vatte vlam, het was winter. Ze vertelde ook dat de brandweer niet goed bij de molen kon komen, omdat ze niet over de sloot konden, zei ze. Ze vertelde ook altijd verhalen van het lopen naar school, door het bedelaarsbos en over het Rietveldtse pad.
Mevr. M. Smit, 3 december 2017.