Molen De Hoop / De Vlijt / Molen van Verburgt, Arnhem

Arnhem, Gelderland

Westervoortsedijk bij voormalige Broeksluis
Arnhem, Gelderland
Arnhem D (3) 414 Jan Verburgt, zaagmolenaar

>
geschiedenis
Deze molen werd kort na 1797 gebouwd. Werd later De Hoop en nog later ook De Vlijt genoemd. Stond ook nog bekend als de molen van Verburgt.

Op 24 april 1891 verbrandde de molen. Daarna werd het houtzaagbedrijf voortgezet als de stoomhoutzagerij De Jong Luneau.
Bron: "Arnhemse molens en hun geschiedenis", G.B. JANSSEN, 1999, pag. 73-74.

De Tijd, 28 april 1891
"Gisteren-nacht omstreeks half drie ontstond brand in den houtzaagmolen van den heer R. M. De Jong Luneau, aan den Westervoortschen Dijk te Arnhem. Weldra stond de geheele molen in volle vlam. Hij brandde tot de grondstelling af, maar de loodsen met gezaagd hout zijn behouden. Waarschijnlijk is het warmloopen der machine de oorzaak van den brand."

Arnhemsche courant, 24 juni 1898
Gisterenavond, omstreeks halfzeven, geraakte de 9-jarige H.B., die aan den Westervoortschen Dijk aan 't spelen was op de balken, die daar bij den zaagmolen in de houthaven liggen, tusschen die balken te water. Gelukkig hoorde een schildersknecht, daar in de buurt aan 't werk, zijn geschreeuw. Bijtijds werd het roekelooze ventje uit zijn gevaarlijke positie verlost.

trivia
Onlangs in juli 2019 is door de stadsarcheoloog Martijn Defilet en zijn collega's de fundering van de molen teruggevonden de kruiring met brandsporen er nog op. Ook zijn er nog resten gevonden van de loodsen en het molenhuis.