Molen Polder Goudriaan en Noordzijde, deel Oud-Goudriaan en Noordzijde, Laageindse Dikkerse- of Dikke Molen, Noordeloos

Noordeloos, Zuid-Holland

Noordeloos
Molenlanden, Zuid-Holland
Alblasserwaard
Noordeloos A (3) 1054 Noordzijdsche Polder van Noordeloos

1838 herbouwd
geschiedenis
Het scheprad is afkomstig van de Laageindse- Dikkerse- of Dikke molen van de polder Goudriaan en Noordzijde deel Oud-Goudriaan en Noordzijde te Noordeloos.

De Grondwet, 6 nov 1900
Bij een hevig onweder, vergezeld van zware regen- en hagelbuien, is te Noordeloos de bliksem geslagen in den watermolen van den polder Noordzij, die geheel in de asch is gelegd. De geheele inboedel der bewoners is verbrand.

De molen is verbrand 14 oktober 1900, schade ƒ 9643.
Inv.nr. 154 boek ‘De molens van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden’.

Ter plaats werd in 1901 een stoomgemaal gebouwd dat het bestaande scheprad bleef aandrijven. In 1981 werd het gemaal vervangen door een ernaast gebouwd vijzelgemaal. Het scheprad werd toen geplaatst voor het kantoor van de Overwaard waar het nu nog staat. Alleen is het nu een woonhuis.
Informatie van Jaap de Vries, 14 juli 2008.

trivia
NB Deze foto heeft amper één dag als zoekplaatje gestaan en is inmiddels voorzien van gegevens en locatie dankzij Jaap de Vries.
N 51.900081° O 4.936818° de locatie waar het scheprad zich bevindt.