Molen De Oliemolen (wind), Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

1,7 km NW station, in 't veld, Reitse Hoevenstraat 32
Meierij van 's-Hertogenbosch

1921 vernield 1929 romp gesloopt
In 1924 stond de romp nog overeind.
Bron: archief Ten Bruggencate.

Zijn vader Jan Teurlings was olieslager geweest op de nabijgelegen rosmolen. Frans Teurlings was olieslager, Op 11 augustus 1880 kreeg Franciscus Antonius Teurlings toestemming tot het plaatsen van een wind-olieslagmolen op kad. perceel Tilburg H 455, aan de Reitse Hoevenstraat 58. steenfabrikant, spinner van garens en toen hij vanaf 1901 ook gemeenteraadslid werd verpachtte hij de oliemolen aan Adriaan van de Wiel.

De Dordrechtsche Courant, 15 juni 1882:
"Te Tilburg wilde Maandag namiddag zekere van B. in een oliemolen werkzaam, terwijl deze door gebrek aan wind eenige oogenblikken stil stond, de as smeren. Hij verzuimde echter de praam in te schieten en dus den molen te beletten zich in beweging te zetten. Om te smeren moest hij onder de zware molenas kruipen en naauwelijks wa hij hiermede bezig, of eene windvlaag bragt de wieken in gang en deed de as wentelen. … "
De rest zetten we er maar niet bij, u kunt wel raden hoe het afliep.
Red. NSR.

Venloosch weekblad, 17 juni 1882
Te Tilburg had Maandag een treffend ongeluk plaats. Zekere van B. was in een oliemolen werkzaam. Door gebrek aan wind stond de molen eenige oogenblikken stil, en Van B. wilde daarvan gebruik maken om de as te smeren. Hij verzuimde echter de praam in te schieten en dus den molen beletten, zich in beweging te zetten. te smeren, moest hij onder de zware molenas kruipen, en nauwelijks was hij hiermee bezig, of eene windvlaag bracht de wie in gang en deed de as wentelen; de ijzeren pennen grepen V. B. bij de kleederen, en de ongelukkige ging mede rond. De kleederen werden hem letterlijk in flarden van het lijf gescheurd, en hij zelf verpletterd en stuk gemalen. De dood volgde oogenblikkelijk

Later nam Van de Wiel samen met Theodorus Adrianus Wem de molen over van Teurlings. Door de slechte toestand van de Reitse Hoevenstraat was de molen bij nat weer moeilijk bereikbaar.

Een hevige storm op 6 november 1921 rukte het wiekenkruis van de molen en vernielde de kap. Van de Wiel verkocht de romp en grond aan Christianus Teurlings, molenaar aan de Van Bijlandtstraat, die de restanten van de molen in 1929 geheel liet slopen. De gemeente Tilburg nam de grond later over om in 1934 de Ringbaan West te kunnen voltooien.

Bron: "Molens, maalderijen, meelfabrieken in Tilburg", Ad Vorselaars en Jan Scheirs, 2007. Verzameling H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een schatting.