Molen Steendammerpolder, Steendam

Steendam, Groningen

aan het Schildmeer
Midden-Groningen, Groningen

vijzel
beide roeden zelfzwichting

geschiedenis
De achtkante bovenbouw van de oliemolen van Hendrik van Bon te Plankensloot werd in 1907 afgebroken, om in Steendam te worden herbouwd door molenmaker Slagter.

Sinds 1905 als hulpkracht een vaste locomobiel met 26 pk op een plek iets ten noorden van de molen.
Sinds 1930 elektrische bemaling van de gecombineerde Steendammer, ged. Oostelijke Tjuchemerpolder en Holepolder. Voorjaar 1930 werd de molen gesloopt.

Tekst bij bovenstaand krantenartikel, afb. 3:
Zoo volgt het een het ander op: na de windkracht de stoom en daarna de electriciteit, die ook dit stoomgemaal te Steendam (Schildmeer) al vervangen.
Reeds is het nieuwe in aanbouw. De heer H. Veldkamp (er voor) vierde zijn 25-jarig jubilé als molenaar en maakte de wisseling dus mee met zijn trouwen helper tegen het water.

Coll. Frans Weemaes, 25 juli 2018.

Bij afb. 4:
Gezien de positie van de kerk en de gashouder op de achtergrond is dit de molen. Het is een potloodtekening van de Friese kunstenaar Ids Wiersma uit 1915, die wordt bewaard in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.
Dick Bunskoeke, 29 mei 2019.