Molen Polder Bouwlust, Lellens

Lellens, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
Polder Bouwlust
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00517
oude dbnr.
V2971
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 00517 Polder Bouwlust (Lellens)
Foto: n.n.

locatie

plaats
Lellens
plaatsaanduiding
1,25 km ZW kerk, Westerwijtwerder Maar nz.
gemeente
Groningen, Groningen
streek
Groningen (stad)
geo positie
X: 242129, Y: 590574
N: 53.29454, O: 6.69393

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
inrichting
schroef
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
14,45 m, zelfzwichting op één roede
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
vernield
geschiedenis
Bemaalde de polder Bouwlust of Tussendijksterpolder, opgericht op 14 juli 1869 en groot 71 ha, op het Westerwijtwerder Maar. Rietgedekte grondzeiler op veldmuren, (houtwerk?) geheel zwart geteerd en geen versieringen. Naast de molen stond een stookhut, waar de molenaar zich op koude dagen kon warmen.

In 1930 werd een nieuwe roede gestoken.

De molen werd in de nacht van 30 op 31 maart 1943 omvergetrokken door de kabels van een in Engeland losgeslagen kabelballon. Deze was de Noordzee over gekomen, en raakte door het incident in de Bouwlustpolder lek. Daarna kwam de ballon precies op de kerk van Wittewierum terecht waardoor die haar drie gietijzeren spitsen kwijt raakte.

Bron o.a.: Beeldbank Groningen, Historische Vereniging Ten Post en omstreken, tekst van [?].R. van der Hoek.
-----

Brief van de gemeente Ten Boer, gedateerd 5 april 1943:
“Ik deel U hierbij mede, dat in den nacht van 30/31 Maart 1943 vermoedelijk door een losgeslagen (sper)kabelballon de windwatermolen staande aan het Westerwijtwerdermaar te Lellens in deze gemeente, in eigendom toebehoorende aan de gereglementeerde polder "Bouwlust", voorzitter de heer H.J. Bos, landbouwer te Lellens, van zijn voetstuk werd getrokken en totaal vernield.”

Het Nieuwsblad van het Noorden van 22 mei 1969 geeft meer details:
“Het kerkje in het dorp, dat vooral een groot aantal Buitenkamp(s) onder zijn inwoners telt, is in de oorlog nogal beschadigd door een zgn. kabelballon, die aanvankelijk boven Londen hing, maar door hevige stormen losraakte en afdreef naar het Noordgroninger dorpje. De enorme kabels rukten het torentje van de kerk en het zeildoek van de ballon drapeerde zich over het Godshuis. Vele bewoners hebben in die schaarse tijd een stukje zeildoek kunnen bemachtigen, hoewel de bezetters het meeste terug eisten.”
De krant tekende dit op uit de mond van Wittewierumer Jacob Buitenkamp. Gezien de bij het artikel geplaatste foto had hij in 1969 een dusdanige leeftijd (ik schat hem 60) dat hij het voorval van 26 jaar eerder zelf zal hebben meegemaakt. Dan nog kan het een verhaal zijn dat in het dorp de ronde deed, maar in elk geval is er dus een bron voor de bewering.

De Gooi- en Eemlander van 9 april 1943 meldde dat er een kabelballon door de sterke westenwind kwam langsdrijven en de bovenleiding van de tram naar Zeist vernielde, terwijl in Hamersveld “de draden der lichtleiding” werden vernield. Er kwamen dus wel meer kabelballonnen uit het westen overdrijven…
Dick Bunskoeke, 2 jan. 2023.