- naam
- De Eendracht / De Eendragt
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- korenmolen, oliemolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 00507 g
- oude dbnr.
- V355
- Meest recente aanpassing
- | Algehele revisie gegevens
Molen De Eendracht / De Eendragt, Tjamsweer
Tjamsweer, Groningen
v
locatie
- plaats
-
Tjamsweer
- plaatsaanduiding
- Stadsweg 4 bij Tjamsweerderbrug
- gemeente
- Eemsdelta, Groningen
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Appingedam H (1) 12bis Nanne Ties de Boer, olijslager
- geo positie
-
X: 251442, Y: 593554N: 53.31971, O: 6.83446
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- monument
- 527691
- inventarisnummer
- 0447 vdV
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
1900 onttakeld 2009 restant verbrand op 17 april
- geschiedenis
-
Tijdens een storm van 16 op 17 december 1869 werd de molen beschadigd.
Vanaf 1884 werd stoom gebruikt als hulpkracht, waarna rond 1900 de molen buiten dienst werd gesteld en meteen onttakeld werd. De molen was van Jan Rietema.
29-03-1803: Groninger courant
De VOORSTANDEREN over het minderjarig KIND van JACOB KLAASEN en WIEKE KLA ASENS gedenken publyk by strykgeld te Verkoopen: Een wel ter Neringstande en hegt sterk en nieuws getimmerde, OLYMOOLEN met een WOONHUIS en groote ZOLDERS tot berging van Zaad, met een fraaye Lap GROND staande en geleegen te Tjamsweer.
Deze Verkoop zal zyn op Woensdag den 6 April i803 in de Gouden Swaan te Appingedam, en dagelyks door de Gegadigden in oogenschyn worden genomen, die gadinge maakt kome op dag van Verkoop , en koop op Conditien als dan te hooren.10-06-1806: Groninger Courant
Met Consent van den Heer DROST der JURISDICTIE var 't FIVELINGO QUARTIER , gedenkt de Secretaris. S. HOUWERZYL in qlié, publyk by Stryk- en. Opbotgelden te Verkopen; Een OLIEMOLEN, DE EENDRAGT genaamd, waarby een fraaije Tuin , staande en gelenen onder Tjamsweer , benevens adnexe BEHUIZINGE voorzien van twee rojale Vertrekken, Zomerkeuken, en Agterhuis, voorts Knechten-woningen, waar agter een Stalling voor Paard en Beesten — Twee ruime Zolders, vakken in de Molen tot berging van zaad, verders bakken en vakken tot berging van Olie en Koeken ; zullende de aanvaarding- geschieden op den Zaad-tyd, en wel op voor Koper of Kopers voorde ge cond'tien. — Deze verkopinge staat gehouden te worden op Donderdag den 26sten Juny 1806, 's avonds ten 6 uuren, ten Huize van den Kastelein T. Steenhuis te Appingendam, a;waar ook de Conditien 3 dagen voor den dag der Verkopinge zullen zyn te lezen. Kunnende intusschen alles door de gadingmadende 8 dagen bevorens dagelyks worden bezichtigd.
30-05-1806: Ommelander courant
Eerlang, de tyd en plaats nader te bepalen, zal publiek verkogt worden: De Olie-Molen, genaamd de EENDRACHT, staande te Tjamsweer; om op den Zaad-tyd te aanvaarden, zynde inmiddels uit de hand te koop. Adres by voornoemde Molen.Mr S REIJNDERS, Notaris te Appingedam , zal, ten verzoeke van de "Erfgenamen van wijlen den Heer NANNE TIES de BOER, op Zalurdag, den 17° Augustus 1839, des voormiddags te 10 uren , ten Huize van F. van der BOOGH , Logementhouder te Appingedam , publiek verkoopen :
I Een 'OLIEMOLEN, DE EENDRAGT genoemd , BEHUIZING, SCHUUR en 'verdere GETIMMERTEN, met ERVE, TUIN en HOF, staande en gelegen te Tjamsweer, doende jaarlijks tot vaste huur f 8 — 00.
Enz.
-
- nog waarneembaar
Vierkante onderbouw met daarnaast woning en schuur.
-
aanvullingen
- trivia
*Het complex van de voormalige stoomolieslagerij ‘'De Eendragt'' in Tjamsweer bij Appingedam is aangewezen als rijksmonument. Hiermee is een van de laatste nog bestaande authentieke stoomolieslagerijen van ons land beschermd. Het complex , landschappelijk fraai gelegen aan de boorden van het Damsterdiep, geeft een goed beeld van een bedrijf in de overgangsfase van windkracht naar stoomaandrijving. Op deze plek aan de Stadsweg werd in 1802 een windkorenmolen gebouwd met de naam ‘'de Eendragt''. In 1850 werd de molen omgebouwd tot een olieslagerij, waarmee olie uit lijnzaad werd geslagen. In 1884 werd de windoliemolen na een zware storm onttakeld, waarbij de achtkante bovenbouw met wieken werd gesloopt. In de molenonderbouw werd een door stoom aangedreven olieslagerij ingericht. Naast de molenonderbouw verrees een ketelhuis met schoorsteen. In 1934 verdween de stoommachine, en in 1950 werd de productie van lijnolie definitief beëindigd. Het gehele complex bleef daarna tot op de dag van vandaag nagenoeg ongewijzigd in stand.
*In de ochtend van 17 april 2009 werd het restant van de molen samen met de aangrenzende woning en schuur door brand verwoest. De oorzaak is nog onbekend. Het geheel wordt als verloren beschouwd, bij de brand vielen geen gewonden.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen