Molen Hoekstra / Molen Bulthuis, Buitenpost/ Bútenpost

Buitenpost/ Bútenpost, Fryslân

Molenstraat
Achtkarspelen, Fryslân
Buitenpost A (4) 604 Fokke de Poel, molenaar

1947 deels verbrand 1961 restant geruimd
geschiedenis

De korenmolen dateerde uit 1755 en werd gebouwd door Halbe Cornelis. Hij verving zijn standerdmolen door deze molen, met de stelling op ca. 3 m hoogte.

In 1782 liet molenaar Kornelis Durk Kuipers de molen inrichten als pelmolen, hij bleef tot 1832 de eigenaar ervan.

In 1848 werd de stenen onderbouw van de molen van 3m naar 7,5m verhoogd in opdracht van Nanne Hendrik Bulthuis. Bij deze gelegenheid werd een steentje boven de ingang gemetseld. De molen was voorzien van zelfzwichting op beide roeden. (Fr. Mb. blz. 90).
In 1856 kreeg N.H. Bulthuis toestemming om de molen tevens weer als korenmolen in te richten. Op 18 maart 1863 verkocht hij de molen voor ƒ 7123,38 aan Eise Jans Perdok, rog- en pelmolenaar uit Schildwolde.
In 1867 nam zoon Rindert Jans Hulshoff het bedrijf over.
Omstreeks 1895 krijgt de molen als één van de eerste molens in Friesland zelfzwichting op de roeden
In 1906 werd Jan Rindert Hulshoff de eigenaar, in 1909 gevolgd door Johannes van Sloten. Diens broer Thomas was later molenaar op De Widde Meuln in Ten Boer (Tenbruggencatenummer 00536), vader was molenaar in Farmsum, zie Tenbruggencatenummer 06414.

Rond 1912 werd een machinekamer aangebouwd, waarin een locomobiel voor aandrijving zorgde, en tevens 's avonds de elektriciteit in Buitenpost verzorgde.

Willem Maarten van Dop nam de molen op 12 mei 1943 over voor ƒ 15.000,=. In augustus 1945 leidde roedebruik tot stilstand. In december 1947 werd de fraaie molen geheel gesloopt, sloopvergunning 14 oktober 1947.

In 1943 werd de molen eigendom van molenaar van Dop. Nadat de molen buiten dienst kwam te staan door een roedebreuk in 1945, verhuisde de familie in 1946 naar de Wieringerwaard, zie Tenbruggencatenummer 00350. In 1963/64 werden de restanten in Buitenpost opgeruimd, hier werd daarna woningbouw gepleegd.

De heer Dop jr. schreef over deze molen een zeer gedetaillerd boekje 'De Korenmolen van Buitenpost'. Ook schreef hij een boekje over De Korenmolen De Vlieger, Wieringerwaard.

Bronnen ondermeer:
- De korenmolen van Buitenpost, artikel door Adriaan M. van Dop en Gerben D. Wijnja in De Utskoat nr. 36, dec. 1984.
- Informatie van W. Jellema.
- Informatie van Henk van der Kaay, 17 december 2006.

Volgens de verkoopadvertentie in de Leeuwarder Courant van 28 januari 1831 was de rog-, pel- en moutmolen van Fokke de Poel in 1819 geheel nieuw gebouwd.
Annex waren een huis, herberg, bakkerij, schuur, stal en graanzolder. Dit bouwjaar komt in de literatuur nog niet voor.
De laatste restanten van de molen zouden zijn verdwenen door verkoop aan sloopbedrijf Pijnacker uit Kollum in 1961.

Informatie van Dick Bunskoeke, 14 oktober 2012

NB. Naar het exacte bouwjaar moet nog onderzoek naar gedaan worden. Door deze advertentie kan het een en ander veranderen. De redactie

trivia

Een molensteen lag lange tijd als picknicktafel in de tuin van woningbouwvereniging SWA. Toen die vertrok, kwam op de voormalige plaats van de molen een appartementencomplex genaamd Molenhof.
Bij de entree daarvan werd de molensteen rechtop gezet als monument, met een granieten plaat met de tekst: "Standplaats van Achtkant Stellingmolen 1755-1947. Koren-pelmolen laatste molenaar W.M. van Dop".

Bron: Buitenpost heeft weer een korenmolenmonument, art. door GDW in De Utskoat nr. 97, maart 2000.