Molen Pelmolen, Barneveld

Barneveld, Gelderland

Barneveldse Beek
Gelderse Vallei
Barneveld G (3) 643 Mr. Arian van den Ham, winkelier

1864 verbrand en herbouwd 1922 verbrand en herbouwd
geschiedenis
De Pelmolen stond aan dezelfde beek als de Tolmolen en was in 1609 gebouwd door H.W. van Domselaer als 'henp Moel', een hennepklopper. Als zodanig deed hij tot 1851 dienst, later naast een zeemleermolen en een pelmolen.

In 1864 brandde de molen, die op de zuidelijke beekoever stond, af en werd als korenmolen herbouwd op de noordelijke oever.

Barneveld, De Tijd, 23-10-1886
Gisternacht, omstreeks 2 uur, is brand ontstaan in den pel- en schorswatermolen van D.W. Wijnveen, een halfuur van Barneveld verwijderd. Toen de brandspuit van dat dorp om 3 1/2 uur ter plaatse kwam, was de molen tot den grond afgebrand; alsook de aangrenzende schuur met grooten voorraad schors. Oorzaak onbekend. De molen en het grootste gedeelte der schors waren verzekerd.

Zutphensche courant, 3 maart 1922
Brand.
Gistermiddag is de pelmolen van Wijnveen te Barneveld afgebrand. Veel koren van de vereeniging „De Vooruitgang” en grondstoffen van de firma Koudijs zijn mede verbrand.

Op 2 februari 1922 verbrandde de molen (bron: De Molenaar, nr. 10 p. 154).
Na de brand werd er een golfplaten hal gebouwd, voorzien van een ijzeren rad. Men maalde er aanvankelijk graan voor enkele boeren uit de buurt, terwijl de firma Koudijs er kuikenvoer moet hebben laten malen van oude bakkersproducten (koekjes, droog brood e.d.).

In 1927 verliet de firma Koudijs de molen en in 1932 begon Bertus van der Woerd er een wasserij. Deze kwam in 1944 stil te liggen: er was niet voldoende zeep en olie en bovendien moesten vader en zoon Van der Woerd onderduiken. De molen werd kort na 1950 afgebroken.
Informatie van Frans Kerstens.

Zutphensche courant, 06-09-1935
Hij besloeg een groot deel van het terrein tusschen Coehoornsingel en Deventerweg, minstens tot aan de Pelmolen, die met zijn tuin een enclave gevormd zal hebben. Een laatste overblijfsel van het eigendom van mejuffrouw Serrurier, temidden tusschen de bebouwde pangaard van Van Ommeren die gedeeltelijk nog bestaat en getrokken is bij Coehoornsingel no 22.