Molen van Gebr. Betteraay, Baarlo

Baarlo, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Gebr. Betteraay
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00217
oude dbnr.
V943
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens
media-bestand
Molen 00217 Molen van Gebr. Betteraay (Baarlo)
Ansichtkaart 51 nr 4

locatie

plaats
Baarlo
gemeente
Peel en Maas, Limburg
streek
Noord-Limburg
kadastrale aanduiding 1811-1832
Maasbree C (2) 389 Barones Wed. Hendrik van Derp [?]
geo positie
X: 204344, Y: 371894
N: 51.33412, O: 6.09526

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
romp
gesloten voet, rond
kap
klokvormige kap
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
door oorlogsgeweld
geschiedenis

Door watergebrek lag de watermolen bij het kasteel (Tenbruggencatenummer 06680 w) vaak stil. In 1801 liet de kasteelheer de standerdmolen bouwen, waarop de maalstenen uit de watermolen werden gelegd. De watermolen werd toen als oliemolen ingericht.

18-11-1944: De molen is op 18 november 1944 verwoest door oorlogshandelingen.

aanvullingen

trivia

Deze molen was in het bezit van mijn overgrootvader.

Uit dagboek van Had van Betteray (Boerenbond), geciteerd in Sprokkelingen, het blad van Historische werkgroep De Borcht, Baarlo:
Zaterdag 18 november
"De kerk door de moffen 'gesprengt'. De omliggende woningen werden verwoest in totaal 3 ontploffingen. De beide windmolens van Baarlo mede verwoest door opblazing. 1e granaat ingeslagen in klooster. Ons huis het dak verwoest. Eerste nacht in de kelder."

Uit het dagboek van Herman van den Eertwegh (Cooperatie) woonde aan de Rijksweg nu Napoleonsbaan, geciteerd in Sprokkelingen, het blad van de Historische Werkgroep De Borcht, Baarlo:

"Zaterdag 18 november 1944
Heden nacht om 3 uur het bed uit in den schuilkelder, voor het gevaar van inslaan van granaten van het Engels geschut. Tot 's morgens 7 uur in den schuilkelder geslapen. Opgestaan en koffie gedronken. Enkel oorlogstuig komt vanaf Kessel richting Venlo en zoo ging dat den voormiddag verder. Hoofdzakelijk in den schuilkelder doorgebracht, deze dag was een ongelukkige dag voor Baarlo. De windmolen lag al voor 12 uur in puin en de mooie RK Kerk van Baarlo, deze hebben ze met 3 ladingen totaal vernietigd en de oude windmolen van van Betteraij, dit alles was om 2 uur voltrokken."

Dat de Duitsers de molens en de kerk opbliezen was niet voor niks, want er werd in Baarlo actief hulp aan onderduikers verleend. Zo is te lezen in het proefschrift van historicus Cammaert over de hulp aan onderduikers: 'In samenwerking met de duikorganisatie werd een effectief waarschuwingssysteem bedacht. Twee molenaars, J.A.J. Muysers en Van Betteraij, zetten de wieken in een bepaalde stand wanneer er gevaar dreigde.' ('Het verborgen front', geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, proefschrift, 1994).
Pierre Gielen, 5 april 2008.