Molen Kraspolder, Alkmaar

Kraspolder

Geestmerambacht
Oudorp A (1) 35 Pieter Roem, zuykerfabricant

Vijzel Ø 66 cm

onttakeld
geschiedenis
De Kraspolder was een particuliere polder van ruim 9 ha groot en lag in het zuidoosten van de voormalige gemeente Oudorp. De polder bestond uit een door een kade omgeven stuk land langs de ringvaart van de Schermer buiten de Westfriese Omringdijk.

De molen is rond 1936 van zijn wieken ontdaan en de molenvijzel werd in het vervolg aangedreven door een petroleummotor.

Bron: website Historische Vereniging Alkmaar
Leo van der Drift, 20 maart 2006.

Baert Claesz. tekent op zijn kaart van de Schermer uit 1635 in de nabijheid van de latere standplaats van deze poldermolen een grondzeiler. Als zijn kaart exact genomen wordt, staat die molen niet op de positie van deze poldermolen van de Kraspolder, maar duidelijk een stuk meer naar het zuidwesten.

Het is echter goed mogelijk dat het dezelfde molen is, maar wat slordig geplaatst, of dat het een voorganger is die eerder de Kraspolder bemaalde.

Opregte Haarlemsche Courant, 30 sept. 1854:
"Men is voornemens, op Vrijdag, den 6den October 1854 , des avonds ten 5 ure, in den Nieuwen Doelen, te Alkmaar, te Veilen en op Vrijdag, den 13den October daaraanvolgende, ter zelfder plaatse en ure, bij afslag te Verkoopen:
Vijf stukken allerbest WEILAND. waarvan thans een klein gedeelte als Bouwland wordt gebruikt, en daarbij behoorende Kaaijen, Water en Watermolen, te zamen uitmakende den Craspolder of het Buitendijk, gelegen onder de Gemeente van Oudorp, op den Kadastralen legger aangewezen in Sectie A, onder de N°s. 31 tot en met 39, te zamen eene grootte uitmakende van 9 Bunders, 22 Roeden, 27 Ellen. Breeder bij Biljetten omschreven. Verdere informatien zijn te bekomen, bij de Notarissen ABR. P. de LANGE, te Schoorldam en J. SCHOEHUIZEN, te Alkmaar."