Molen De Steenenmolen / Molen Rembrandt (2e), Hazerswoude-Rijndijk

Hazerswoude-Rijndijk, Zuid-Holland

1921 onttakeld 1965 restant afgebroken

Na de brand op 3 november 1855 bleef alleen de romp staan.

Bij de herbouw is de overgebleven romp verhoogd zodat er een vrij grote stenen baliemolen ontstond.

In 1921 werd de molen onttakeld: roeden, balie en staart gingen eraf.

Vijf jaar later in 1926 gingen de kap en het binnenwerk naar de molen van Kilder (Tenbruggencatenummer 11798) die kort tevoren, tijdens de beruchte cycloon van 1925 was verwoest.

29-10-1962: Leidsche Courant
Buitengewoon veel dank betuigen wij de Hazerswoudse brandweer die o.l. v. de hoofdcommandant, dhr Noordam, zeer snel en accuraat optrad bij de brand in de "Rembrandtmolen" in de nacht van vrijdag op zaterdag l.l.
Tevens stelden wij de aanwezigheid van de edelachtbare heer burgemeester Smit en van het politiekorps op zeer hoge prijs.

De firmanten van de firma W.C. Schrier

1965:
In Hazerswoude bleef de stenen romp nog staan tot 1965. In juni van dat jaar werd de molen tot de begane grond toe gesloopt. De molenfundering bleef zitten en binnen de molenmuren werd in de grond de melassetank ingelaten voor de perserij. In verband met het bouwrijp maken van het molenterrein is nu alles verwijderd.

Een archeologisch onderzoek naar de Stenen Molen zou -om bovengenoemde reden- alleszins op zijn plaats zijn geweest.

In januari is de mengvoederfabriek van Schrier in Hazerswoude-Rijndijk tegen de vlakte gegaan. Daarmee verdwenen op die plaats de laatste resten van de Stenen Molen van Hazerswoude, alias Rembrandt (*). Dit laatste vanwege de (foutieve) veronderstelling dat de vader van de beroemde schilder hier ooit molenaar zou zijn geweest. Monologisch is deze molen van groot belang geweest.

trivia

* Rembrandts vader had een standerdmolen bij de Wittepoort te Leiden, gebouwd in 1574. In Leen Molendijks boek 32 Dutch Windmills in full coleur treffen we een afbeelding aan van deze standerdmolen te Leiden.
Bron: Met de kuierstok langs de molens, artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 8, dec. 1977.