Molen Bent- en Delf of Generale polder, Langelandse Molen, Benthuizen

Benthuizen, Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland
Hazerswoude A (2) 356 De Polder het Langeland

scheprad

1761: De polder werd bemalen door een windschepradmolen uit 1761.
Deze molen stond aan de Hoogeveensche Vaart op de smalle strook land die tot diep in de Oude Groenendijksche- en Barrepolder doorliep.
Hij is bekend geworden als de Langelandse molen, genoemd naar het Langeland onder Benthuizen dat sinds lange tijd deel uitmaakte van de polder.

In 1926 werd een hulpmotor in de molen geplaatst om ook bij windstilte te kunnen malen. *Twee jaar later sloot het polderbestuur een overeenkomst met de Benthuizer Noord- en Zuidpolder, waarin de polder de verplichting op zich nam het overtollige water van de Benthuizer Noord- en Zuidpolder af te voeren naar de Rijn.

1939: Volgens de database van verdwenen molens in Nederland werd de Langelandse molen rond 1939 afgebroken, hoewel hiervan in het archief niets is aangetroffen.

1938: Dit verklaart echter wel de aanwezigheid van een bemalingsovereenkomst van december 1938 waarin precies het tegenovergestelde staat: de Benthuizer Noord- en Zuidpolder neemt de verplichting op zich om het overtollige water van de Bent- en Delf of Generale polder weg te malen. Dit gebeurde met de in 1928 gebouwde Benthuizer Bovenmolen, die op een steenworp afstand van de Langelandse molen was gebouwd.

*Archief van de polder, inv.nr 94.
Archief van de polder, inv.nr 97.
Informatie van Nico Varkevisser, 22 augustus 2010

Molen van de Bent- en Delf of Generale polder.
Het Langeland is het deel van de polder ten westen van de Slingerwatering en
wordt doorsneden door de Hoogeveense Vaart. Het is dus het deel van de
polder waarin de molen stond en daarmee is ook de naam van de molen
verklaard.

Informatie van E. Esselink

trivia

*De onderste foto is enige tijd een zoekplaatje geweest. De foto is herkend door E. Esselink op 17 september 2009

*Deze foto toont twee molens bij Hazerswoude aan de Hoogeveense Vaart.
Links op de achtergrond staat de in 1928 gebouwd Benthuizer bovenmolen (dbnr 159) met zijn verdekkerde roeden (dbnr.159).
Rechts staat de molen van de Bent- en Delf- of Generale Polder/Langelandse molen (dbnr 1895), gebouwd in 1761, afgebroken in 1939.

De foto is vrij nauwkeurig te dateren: uit de periode 1928-1939.
Informatie van Erwin Esselink