Molen van Heinenoord, Heinenoord

Heinenoord, Zuid-Holland

(coördinaten zijn bij benadering)

De Heinenoordse korenmolen,
De locatie was ten noorden van de huidige Sluissendijk in Heinenoord.
Op deze vermoedelijk locatie bevindt zich namelijk nog steeds een ronding in de dijk.

De eerste gegevens over deze molen zijn afkomstig uit 1624. Op de 26 januari van dat jaar wordt er toestemming gegeven aan Claes Thoff om het erf van de molen en het molenaarshuis af te heinen. In februari 1625 wordt de molen verkocht aan Floris Thijsse. Hij overlijdt op 12 december van dat jaar.
Hij wordt opgevolgd door Dirck Sijmenz die in april 1627 overlijdt. Daarna wordt Dirrijck Pieterssen molenaar maar hij overlijdt op 30 september 1627 vlak nadat hij molenaar wordt. Hij wordt door zijn eigen wagen overreden en overleeft dit niet. Daarna wordt Filip Isbrants molenaar van deze molen genoemd en in 1631 wordt Jan Janz molenaar. Ook hij blijft niet lang en sindsdien heeft de molen zover bekend niet meer gedraaid. In 1642(?) wordt de vervallen molen afgebroken en de restanten worden verkocht aan Jilles den Decker uit Zwijndrecht.

Onderzoek en informatie van William Bouter, 20 december 2023