Molen De Witte Juffer, IJzendijke

IJzendijke, Zeeland

Ronde stenen molen, boven de stelling geheel gepleisterd en gewit
West-Vlaamse kap, gedekt met eiken schaliën

Eén koppel maalstenen; sleepluiwerk

Eenvoudige kleine baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met daarop de naam "De witte juffer".

Boven de oostelijke toegangsdeur is in het metselwerk met grote letters en cijfers ingelegd: "J.J.C.M. S C D 1841".
Deze initialen slaan voor de eerste eigenaar en zijn vrouw: Joh. Jos Cammaert en Sophia Carolina Doens.

Engels. Kruirad.
Hoepelvang (metaal). Vangbalk met haak (vangbalk boven voeghout); vangstok. Pal.

Steenschijfloop 26 staven, steek 10,7 cm.

van de stelling: 6,10 m.; van de berg: 5,00 m.
Roede 919, Derckx
Derckx
Roede 780, Derckx
Derckx
Roede 91, Bremer
Bremer
✉︎ 91 binnen 1965 1965 binnen 2001 23,90
Bremer ✉︎ 92 buiten 1965 1965 buiten 1995 23,90

Deze molen heeft in 1965 geen wiekverbetering gekregen (en had die ook vóór 1931 niet).

As g.n., Aerschot, van Herentals (B)
Aerschot, van Herentals (B)
✉︎ g.n. ? 1965 aanw.

?? (1841) Fa. Doornbosch, Adorp (1965)
geschiedenis

Deze molen is in 1841 gebouwd als grondzeiler. Pas later vond de verhoging tot stellingmolen plaats.
In de periode als grondzeiler moet dit ook een zgn. kettingbuitenkruier zijn geweest: in de romp zijn aan de buitenzijde op ruim 1 meter hoogte rondom 14 ijzeren haken aangebracht die hebben gediend om de kap na het kruien vast te kunnen zetten. Een andere Vlaamse gewoonte is de ijzeren ring op 0,5 m hoogte naast de oostelijke deur om bij het takelen het leihoofd of voetblok aan te bevestigen.

Opvolgers van eerste eigenaar Joh. Jos Cammaert waren in 1865 D. van Hevele, in 1870 C.L. Lippens en in 1886 L.C.L. Temmerman. Tussen 1891 en 1959 waren twee generaties Doens moleneigenaar, waarna de gemeente de molen aankocht.

Op de vijf zolders tellende molen werd tot 1931 gemalen; na een roedebreuk in dat jaar heeft men de molen kort daarna onttakeld.

In 1965 is de resterende peperbus door de Groninger molenmaker Doornbosch met behulp van gebruikte onderdelen, waaronder gaandewerk van een molen uit Hamont (B.) en een bovenas en roede uit Maarheze, weer tot complete molen gerestaureerd.
Hoewel het op zich verheugend was dat IJzendijke weer een molen had, was er ook kritiek: niet alleen zou de Vlaamse kap niet goed zijn uitgevoerd maar vooral het gaandewerk functioneerde niet best (zo werkten spoorwiel en steenschijfloop niet goed) en als gevolg was van een echt maalvaardige molen geen sprake.

In 1985 kreeg de molen een andere steenschijfloop (die wél spoorde) en later heeft men, bij de vervanging van beide roeden (1995 en 2001) de ophekking verder vervlaamst, dus met vlakke zeeg, hekwerk tot tegen askop zónder wafel, bordopstand in relatie tot hekkens overal gelijk en weinig (hier vijf) kikkers per eind. Ook heeft men het kruihaspel vervangen door een meer streekeigen type en de niet-originele baard verwijderd.

De molen draait regelmatig waarbij ook wordt gemalen.

toelichting naam

Deze molen had, voorzover bekend, nooit een naam. In 2009 kwam hieraan onverwacht een einde: op zaterdag 18 juli kreeg deze molen officieel de naam "De Witte Juffer". Burgemeester Jaap Sala van Sluis blies die dag tijdens een korte plechtigheid een hoopje meel weg, waarna de nieuwe naam zichtbaar werd.
Op zich is deze naam niet heel slecht, maar de molen heeft uitstraling genoeg om het zónder te kunnen.

unieke eigenschap

De enige bovenkruier in Nederland met een Vlaamse kap, meer precies: een West-Vlaamse kap. Ook vóór 1931 had deze molen een dergelijke kap.