Molen Strijkmolen L, Rustenburg

Rustenburg, Noord-Holland

Rustenburg
Gemeente Schermer sectie L, nr. 277

1842 EL Oterleek
Robin Oudhuis

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.

Binnenwerk grotendeels verdwenen. Woning in de molen.

Rollenkruiwerk; 62 houten rollen. Binnenkruirad met 12 spaken.
23,60 (oorspr. ca. 24,40) m.
vang
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met klos; vangstok. Scharnierende stut tegen achteruitlopen.

Thans:
Bovenwiel 54 kammen, steek 15 cm.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig.

Beoogd voor 2024:
Schijfloop 23 staven
Spilwiel 34 kammen
Vijzelwiel 32 kammen
Vijzelbreedte (verwacht) 2,30 m., spoed 2,19 m.

Bremer ✉︎ 25 binnen 1958 1958 binnen aanw. 24,04
Bremer ✉︎ 26 buiten 1958 1958 buiten 1996 24,04
Roede 1818, Pot
Pot
✉︎ 1818 buiten 1900 1930c buiten 1941 24,30c
Pot ✉︎ 988 binnen 1876 1876 binnen 1941 24,50c

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 276 1861 1861? aanw.

eigendomshistorie

De Schermer Molens Stichting is eigenaar sinds 1-01-2014, daarvoor was dat de Stichting Schermer Molens sinds 10-03-2000, daarvoor de Provincie Noord-Holland sinds 1941, daarvoor de polder Heerhugowaard vanaf 1627.

geschiedenis

Strijkmolen L is een in 1627 gebouwde achtkante binnenkruier. De molen werd in 1838 vervijzeld en had voorheen een begane grondvloer die ter plaatse van de vijzel op hoger niveau was gelegd, evenals dit het geval was bij Strijkmolen K.

Na de buitenbedrijfstelling in 1941 zijn de gaande werken verwijderd en de waterlopen gedicht. In datzelfde jaar werden beide roeden gestreken en beschikbaar gesteld aan de polder Berkmeer te Obdam; de molen daar werd toen, na jaren onttakeld te zijn geweest, vanwege de oorlogssituatie weer maalvaardig gemaakt. Als gevolg stond Strijkmolen L geruime tijd zonder roeden, in 1958 werd de molen uitwendig weer gecompleteerd.

Na jarenlange stilstand werd op initiatief van enige Schermermolenaars en met veel medewerking van de bewoners, de omgeving van de molen verbeterd door het kappen en snoeien van tientallen bomen en struiken, waarna het gaande werk in de kap geinspecteerd en weer draaivaardig gemaakt werd. Sinds september 2002 draait de molen regelmatig.

In september 2023 begon ook voor deze molen de ombouw tot maalvaardige molen. Met de andere twee strijkmolens van Rustenburg is dit inmiddels gebeurd.

N.B. Een uitvoerig verhaal over opkomst, ondergang en opleving van de strijkmolens van de Raaksmaatsboezem is te lezen bij Strijkmolen E.

De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een letter.

trivia

Deze molen kreeg pas zeer laat een eigen, uniek, monumentennummer. Ongetwijfeld heeft dit te maken met het feit, dat deze molen met de twee buurmolens onder één nummer werd opgenomen in de oude Noord-Hollandse moleninventaris van 1964.