Molen De Hoop, Oude Niedorp

Oude Niedorp, Noord-Holland

Hollands Kroon, Noord-Holland
Gemeente Wieringerwaard, sectie A, nr. 1639

Molenpad 1
Kees Mens / Sander Boersma / Peter Boersma / Theo de Haas

romp
Grenen achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met groen geverfde gepotdekselde planken.

Twee koppel 16der kunststenen (op halfzolder); twee regulateurs; steenkraan; sleepluiwerk.

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift "De Hoop anno 1641"

In de molen enige inkrassingen met onder meer het jaartal '1641'.

Rollenkruiwerk; 65 houten rollen. Kruihaspel.
Stutvang; 4 deels vaste, deels scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal (ijzer).

Bovenbonkelaar 28 kammen, steek 10 cm.
Steenschijflopen 18 en 19 staven, steek 9,0 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 8,17 / 1 : 7,74

Pot ✉︎ 1675 binnen 1893 1930 binnen aanw. 20,80
Pot ✉︎ 1676 buiten 1893 1930 buiten aanw. 21,35

Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.

Schretlen & Co, D.A. ✉︎ ? ? aanw.

geschiedenis
Molen De Hoop is een zeer waarschijnlijk in 1641 gebouwde achtkante bovenkruier. Blijkens een van het begin van de 17de eeuw daterende kaart stond een op deze plaats of vlak daarbij een standerdmolen. Aan te nemen is dat in 1641 de toenmalige molen door de huidige is vervangen.

Dat dit een zeer oud achtkant is, blijkt wel uit diverse aspecten van de constructie: het grenen achtkant staat zonder ondertafelement op nogal ver naar buiten geplaatste penanten en heeft een boventafelement met blokkeels. Oorspronkelijk had de molen slechts één kruis per veld, maar later heeft men dit verstijfd met in ieder veld nog een extra veldkruis. De kap kruit op houten rollen, in een kuip waarin oorspronkelijk keerschijven aanwezig waren. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, heeft deze molen geen op de voeghouten gelegde middelbalk maar twee halve middelbalkstukken die in de voeghouten zijn gewerkt, een zeer oude constructie. Bijzonder is ook het bovenwiel: in ieder plooistuk zijn drie inkepingen te zien, hetgeen er op wijst dat het wiel ooit als spaakwiel is gemaakt (en pas later verbouwd tot stropwiel).

Vanaf ongeveer 1785 tot 1901 is de molen in bezit geweest van de familie De Geus. In dat laatste jaar ging de molen in eigendom over aan de familie Slijboom.

De windmolen bleef tot 1961 in bedrijf, daarna is het maalbedrijf beëindigd. Een jaar later volgde verkoop aan de toenmalige gemeente Oude Niedorp.

De molen bleef daarna overwegend in goede staat, al werd er maar sporadisch gedraaid. In latere jaren nam de activiteit toe. In het voorjaar van 2000 werd er na bijna veertig jaar weer graan gemalen.

De twee koppel maalstenen bevinden zich, elk voorzien van een regulateur, op een maalstoel op de begane grond. Vanaf 1916 konden de stenen ook door een in een schuurtje bij de molen geplaatste motor konden worden aangedreven. De aandrijfas daarvan liep door een koker van de motor naar de molen en bracht via een haakse overbrenging en een verticale spil met schijfloop het spoorwiel in beweging. Van deze hulpaandrijving is nu alleen nog laatstgenoemde spil aanwezig. Aan de koningspil is te zien dat er vroeger ook een door de molen in beweging gebracht luiwerk aanwezig was.