Molen De Hoop, Bavel

Bavel, Noord-Brabant

Gemeente Nieuw-Ginneken, sectie K, nr. 4868
1 (slecht)
Niet onbelangrijk maar wordt verminderd door geluidsschermen van de nabijgelegen snelweg.

Twee koppel 17der kunststenen; buil; sleepluiwerk; elevator

versieringen

Eenvoudige baard, op de koppen van de voeghouten gemonteerd, geel geverfd, donkerrood afgebiesd, met de naam 'De Hoop' en enige kleine motieven.
(N.B. Deze baard is in 2016 meer naar oude verhoudingen en kleuren teruggebracht. De achterbaard die er jaren heeft gezeten, maar oorspronkelijk niet aanwezig was, is bij de laatste schilderbeurt verwijderd).

Engels. Kruilier.
vang
Vlaamse vang; 5 deels vaste, deels scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel (schijfvormig). Pal.

Systeem Van Bussel met neusremkleppen op beide roeden
Roede 466, Vaags
Vaags
Roede 465, Vaags
Vaags
Roede 231, Derckx
Derckx
✉︎ 231 buiten 1977 1977 buiten 2020 24,80
Roede 232, Derckx
Derckx
✉︎ 232 binnen 1977 1977 binnen 2020 24,80
Pannevis ✉︎ g.n. binnen ? binnen 1977 24,50
Pannevis ✉︎ g.n. buiten ? buiten 1977 24,50
wiekverbeteringen

Sinds 1940 heeft deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel. In latere tijd zijn die voorzien van neusremkleppen.

As 25, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.
✉︎ 25 1847 aanw. 04,25

eigendomshistorie

Op 10 mei 2019 ging de molen van de familie Van Riel in eigendom over naar de Stichting Molen Bavel.

geschiedenis

Deze beltmolen werd in 1865 gebouwd in opdracht van Joh. Franc. Rommens, die daarvoor de watermolen te Meersel-Dreef had bemalen. Bij de bouw werden diverse tweedehands onderdelen, zoals een bovenas van een poldermolen uit Geervliet, gebruikt. Ook het (enorme) bovenwiel lijkt niet origineel voor deze molen gemaakt.

Via Charles Johannes Rommens, zoon van de bouwheer, kwam de molen in 1911 in handen van de aangetrouwde familie Van Riel. Adrianus Franciscus van Riel had de molen van 1911 tot 1930 in eigendom. Zijn zoon Johannes Josephus en diens zoon Frans werkten ook met windkracht.

In 1940 onderging de molen een grondige opknapbeurt: nieuwe koning, vang en kammen en staven in de wielen; de roeden hersteld en gestroomlijnd volgens het systeem van Bussel met nieuwe Amerikaans grenen hekstokken en dito neuslijsten. Verder een nieuwe kapzolder en kapbetimmering en dakleer (geteerd). Het achterkeuvelens werd achteroverhellend aangebracht en tenslotte werd alles opnieuw geverfd. Dit werk werd uitgevoerd door Jan van den Hamer uit Brouwershaven.

Na het beëindigen van het maalbedrijf in 1960 werd in De Hoop op de begane grond een party-restaurant gevestigd. Na een periode van stilstand en verval volgde een opleving: in 1977 werd de molen hersteld (voornamelijk een flinke opknapbeurt voor de kap en nieuwe roeden) en daarna weer geregeld aan het draaien en ook malen gebracht.

De buitenkant van de molen is in 1995 en 1997 gerestaureerd, maar de binnenzijde had nog te lijden van lekkages en verzakkingen. Een grondige reparatie daarvan vond in 2000 plaats; men heeft daartoe de molenbelt deels af moeten graven (en later uiteraard weer aangestort).

Deze molen is vlak aan de rondweg rond Breda gelegen; Janus van Riel, toenmalige eigenaar, heeft jarenlang gestreden tegen een geluidsscherm ter plekke, omdat dit de windvang en de belevingswaarde van de molen sterk zou verminderen. Helaas is dit scherm toch geplaatst en inderdaad staat de molen er sindsdien minder fraai bij.

In april 2016 is de molen even stilgezet vanwege de slechte staat van de windpeluw. Later werd dit voorlopig opgelost met trekstangen. In augustus 2016 volgde groot onderhoud waarbij windpeluw, keer- en weerstijl zijn vernieuwd alsmede de stormluiken en de verdere betimmering van het voorkeuvelens. Hierbij is het opschrift van de baard teruggebracht naar de periode van voor 1965. Ook heeft men toen de staart gerepareerd.

In oktober 2017 bleek bij een onderhoudsbeurt dat beide roeden sterk door roest waren aangetast. Vrijwel direct heeft men toen besloten, de molen stil te zetten. Dat betekende hier: de zeilen afnemen, de remkleppen in geopende stand vastzetten en de kap naar het zuidwesten kruien. In afwachting van nieuwe roeden draaide men het wiekenkruis af en toe rond.

Direct ging men aan de slag om deze forse tegenvaller op te kunnen vangen. Ook ging in de molen van de familie Van Riel over naar een speciaal voor 'De Hoop' opgerichte stichting.
Eind 2019 begon de molenmaker met de eerste herstelwerkzaamheden: zo kreeg het bovenwiel een nieuwe voering. Niet veel later namen enige molenaars een voorschot op het vernieuwen van het wiekenkruis door de stroomlijnneuzen en alle hekkens te verwijderen. 17 januari 2020 heeft men de oude roeden gestreken en direct daarna de nieuwe gestoken. Intussen was ook de korte spruit vervangen.
Begin februari was de molen weer draaivaardig en werden de eerste omwentelingen gemaakt. Op 11 februari maakte men van stormachtige wind gebruik om de neusremkleppen af te stellen. Intussen werkte men binnen in de molen aan een van de koppel stenen.
Van een officiële ingebruikname werd vanwege de coronacrisis afgezien.

Wat party-restaurant Korenmolen De Hoop betreft: de familie Van Riel verkocht dit bedrijf in 2018 aan Teun Gooijers. Die zette dit bedrijf op de vertrouwde manier voort.