Molen Groeneveldse Molen, Schipluiden

Schipluiden, Zuid-Holland

Zeer groot; bomen langs de Woudseweg werken wel wat verstorend

Woudseweg 186
2636 AW Schipluiden
Rob van Zijll

openingstijden

Als de molen draait (groepen op afspraak) en op de Westlandse Molendag (jaarlijks op de laatste zaterdag van juni).

fietsroute in de buurt van Groeneveldse Molen via fietsnetwerk.nl

Ronde stenen molen; gedeeltelijk gepleisterd en lichtgrijs geverfd

IJzeren scheprad in de molen, Ø 5.92 m.; breed 0,41 m.
Woning in de molen (niet in gebruik)

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met daarop de jaartallen '1719 1986'

Gevelsteen naast oostelijke deur met opschrift:
HLV D D
CAHW

Gevelsteen met opschrift boven deze deur:
DE SGL

Rollenkruiwerk; 45 ijzeren rollen. Kruirad met lage bank.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; gaffelvormige vangtrommel.

Bovenschijf 38 staven, steek 11,6 cm.
Onderschijf 22 staven

onbekend ✉︎ ? ? ? 1884 ? 1909? 25,00

Deze molen heeft nooit een wiekverbetering gehad.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 129 1861 1861? aanw. 06,31

Pieter van Wieringe (1719) Fa. Verbij, Hoogmade (1985/86)
geschiedenis

Vanaf ongeveer 1450 moet er in deze polder een molen hebben gestaan. In 1620 bleek die molen, een wipmolen, in slechte staat te verkeren. Voor een nieuwe was geen geld, dus moest volstaan worden met  reparaties.
Rond 16 augustus 1719 werd deze molen getroffen door de bliksem en brandde geheel af. Al op 18 augustus 1719 vond de aanbesteding van de nieuw te bouwen molen plaats in het rechthuis van 't Woudt. De bouw werd door Pieter van Wieringe aangenomen voor  f  2549,--.
Zo verscheen op deze plek een ronde stenen grondzeiler. Regelmatig werd er onderhoudswerk uitgevoerd, zoals in 1884 toen de kap werd hersteld en er een roede van de "Buikslootmolen" uit de Zouteveense polder gestoken werd.

De molen bemaalde tot 1960 uitsluitend op windkracht de Groeneveldsepolder (ca. 270 ha.; opvoerhoogte 1,90 m.), daarna werd er overgegaan tot mechanische bemaling. De roeden werden 1,95 m. ingekort omdat ze anders niet over het dak van het gemaaltje zouden kunnen draaien; een volkomen zinloze daad, want de molen draaide vanaf dat moment helemaal niet meer! De molen stond vervolgens jaren stil en raakte in verval.

Begin jaren tachtig bleek dat de bemalingscapaciteit vergroot moest worden: het gemaal kon het werk niet meer alleen aan. Het scheprad in de molen werd daarom weer in bedrijf gesteld. Via een tandwiel en een zware ketting werd het door een elektromotor aangedreven. Deze installatie bleef gedurende jaren operationeel en regelmatig in gebruik.

De molen onderging in 1985/86 een ingrijpende restauratie, waarbij vooral veel werk nodig was aan de stenen romp. Naast de molen stond een oude molenaarswoning, die in 1988 geheel opnieuw werd gebouwd. Intussen kreeg ook het elektrisch gemaal naast de molen een andere behuizing, zodat de molen met nieuwe roeden (en nu van de juiste lengte) weer uit alle richtingen kon malen. De woning in de molen is goed bewaard gebleven en ingericht 'als vroeger'.

In 2003 volgde een grote revisie aan het kruiwerk; de houten rollen werden vervangen door ijzeren en verder werd veel gerepareerd en vernieuwd aan de rolvloer.
Eind 2012 werden korte spruit en schoren vervangen. Van het linkervoeghout werd de achterste kop grotendeels verwijderd en vervolgens aangestort in kunsthars.

Deze molen wordt genoemd naar de polder die hij kan bemalen.
Vanwege de weinig sierlijke vorm van de romp wordt gekscherend wel gesproken over 'De Omgekeerde Emmer', maar dat is beslist geen officiële aanduiding!

wetenswaardigheden

Omdat er zeer vaak op windkracht wordt gemalen, heeft deze polder naar verluidt de laagste stroomrekening van alle polders van het Hoogheemraadschap van Delfland.

trivia

Ergens tussen 1940 en 1945 stonden plots Duitse soldaten aan de overzijde van de boezem. Zij wilde overvaren naar de molen. De molenaarsvrouw deed alsof zij hen niet verstond. Toen de Duitsers kwaad om waren gelopen en appels en peren uit de naastgelegen fruitbomen wilde halen, klopte diezelfde molenaarsvrouw op het raam om duidelijk te maken dat zij dit geen goed plan vond. Uit boosheid schoot een soldaat richting de molen. De schade hiervan is hedendaags nog steeds te zien aan de afwijkende kleur van 3 stenen.