Molen De Put, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Molen 10159 De Put (Leiden)
Charles Stokman (3-3-2012).

Leiden
Gemeente Leiden, sectie B, nr. 3700
landschappelijke waarde
Hoewel deze molen aan alle zijden omsloten wordt door stedelijke bebouwing, is uit diverse hoeken toch sprake van een duidelijke beeldbepalende waarde.

Park de Put 11
2312 BM Leiden
molenaar
Ton Engelbart / Pekah Kleingeld / Peter Saarloos / Jeroen Oorsprong / Annemarie Schuller / Robbert Weeda

In de regel zaterdag 11.00 - 16.00 uur

Diverse meelproducten

romp
Gemetselde voet van 1,85 m. hoog, gedekt met dakleer; kast gedekt met vertikale houten delen; zwart geverfd; wit afgebiesd
Gedekt met gepotdekselde delen; zwart geverfd

Eén koppel 17der kunststenen; kammenluiwerk

Op de windpeluw staat geverfd: ANNO DE PUT 1987

Makelaar met fraai uitgevoerde windwijzer, rood-wit-blauw geverfd

De zes windluiken in de twee zijwanden zijn alle wit geverfd en voorzien van het Leidse stadswapen, de gekruiste sleutels

Op het bovenwiel staat op twee tegenoverliggende plooistukken in rood geverfd: 'De Put' met daarbij wederom het Leidse stadswapen

In één van de weegbanden is ingehakt: AV (Arie Verheij, de molenmaker die 'de Put' bouwde).

Zetelkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel. Kneppel; pal.

Deze molen heeft bij de bouw geen wiekverbetering gekregen.

As 11, Gieterij Hardinxveld
Gieterij Hardinxveld
✉︎ 11 1986 1987 aanw.

Van Beek B.V. (1987)
eigendomshistorie

De Molenstichting Leiden en Omstreken is eigenaar sinds 20 september 2016, daarvoor was dat de gemeente Leiden vanaf de bouw in 1987.
Het beheer is in handen van de STichting Exploitatie molen de Put (STEP).

Molen de Put is een replica van de houten korenmolen uit 1619 van Jan Janszn. Put.
Deze laatste liet op het bastion aan het Galgewater de molen bouwen. In 1640 brandde de molen af en werd spoedig daarna herbouwd. In 1729 maakte de oorspronkelijke standerdmolen plaats voor een hoge stellingmolen, vergelijkbaar met de nog bestaande Leidse molen De Valk en had als naam De Korenmolen. Deze molen werd reeds in 1817 gesloopt en niet ter plekke vervangen door een andere molen.
In 1982 vonden archeologen paalfunderingen van het achtkante molenbolwerk.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Rijnlandse Molenstichting (januari 1983), werd het idee gelanceerd om op het voormalige bastion een standerdmolen te herbouwen.

De herbouw van de molen naar oorspronkelijk model vond plaats in 1987, na onder meer een succesvolle actie onder de Leidse bevolking. Sindsdien is de molen veelvuldig in bedrijf, voornamelijk als toeristische trekpleister, maar er wordt ook gemalen.

Intussen is de trap een keer geheel vernieuwd; in 2014 werden de roeden doorgeschoven en alle wiggen en keerklossen vervangen.
In de zomer van 2018 zette men de molen in de steigers vanwege herstelwerkzaamheden, waaronder een behandeling tegen houtworm en bonte knaagkever. Na oplevering was de molen weer geregeld draaiend en ook malend te zien.

In het late najaar van 2019 begon de molenmaker met nieuw ingrijpend herstel: de stormpen bovenop de standerd diende vervangen te worden en daartoe moest de gehele kast 30 cm. omhoog worden gebracht. Eind januari 2020 was de molen weer maalvaardig.

De molen is vernoemd naar Jan Jansz. Put, die op deze plaats in 1619 een standerdmolen liet bouwen.