Molen van Jacob Geelhoed, Zoutelande

Zoutelande, Zeeland

Werendijke
Walcheren

1 koppel stenen

De molen werd gebouwd door Jacob Geelhoed, boer op het hof.
Er was een betonnen vloer en kleine poeren waarin ijzeren H-balken van ongeveer één meter verankerd zaten en daarin weer houten gordingen die als stijlen dienden. Het molentje was met riet gedekt, geteerde planken die van boven naar beneden liepen.
De molen beschikte over een maalstoel, een mangelmolen aangedreven door een riem via de koningsspil. Er zat ook een vang (rem) op de molen die tegengesteld werkte als een normale vang. Ook zat er een regulateur in de molen. Geelhoed gebruikte de molen geheel voor zichzelf en maalde van alles, tarwe, gerst, erwten en tuinbonen, kortom alles voor eigen consumptie en voor veevoer.
Jacob Geelhoed stond bekend als een uitvinder/technicus. Hij scherpte zelf de stenen en hij was ook van plan met het molentje elektriciteit op te wekken. Zover is het echter niet gekomen.

Bron: DE WETE, Heemkundige Kring Walcheren, 1990 nr. 1, artikel door E. van Wijk.
Henk van der Kaay/ John Verpaalen, 30 aug. 2010.

Van Ko Adriaanse heb ik vernomen dat er ook een mangelmolen was, dit is een apparaat om voederbieten voor het vee in stukjes te snijden.
De gebroeders Adriaanse konden goed overweg met de uitvinder/boer: zij hebben diverse dingen mogen aanschouwen die voor anderen verborgen bleven. Zij waren er ook bij toen hij voor zijn (gedwongen?) vertrek van de boerderij de molen omver trok. Hij vertrok toen naar Halsteren.
J. de Witte, 28 feb. 2012.

trivia
Even ten oosten van Zoutelande ligt Werendijke, voorheen een parochie en ambachtsheerlijkheid, nu een buurtschap genaamd Werendijke.

De Middelburgsche Courant van 31 augustus 1939 schrijft over de 'landbouwer-uitvinder' en De Telegraaf van 22 mei 1939 (zie foto) spreekt over 'de boer-metaalbewerker, de boer-smid, de boer-uitvinder', en zijn vrouw meende dat hij te vroeg leefde.
Op de foto zien we van links naar rechts Maatje Geldof, de vrouw van Jaap Geelhoed, de vrouw rechts is Ké Ova de meid.