Molen (standerdmolen buiten de Heerepoort), Groningen

Groningen, Groningen

Jacob van Deventer, ca. 1560, de aangegeven molen

Groningen
aan de Heereweg o.z., 130 voet Z der Heerepoort
Groningen (stad)

geschiedenis
Jacob van Deventer tekent rond 1560 op zijn kaart van Groningen (volledige kaart zie dbnr. 11987) ten zuiden van de Heerepoort vijf standerdmolens (deze en dbnrs. 11990, 11928, 11929 en 11930). Van de individuele molens zijn vooralsnog geen verdere gegevens bekend. Berend van der Veen Czn. geeft van alle molens aan dat het waarschijnlijk korenmolens waren.

Op een kaart die M. van Olm in 1778 heeft 'gecopieerd naar het Origineel van een oude Spanjaard' staan de vijf molens ook. Op deze kaart is de Citadel van Alva weergegeven waarvan de bouw begon in 1570 en die weer gesloopt werd vanaf 1577. Één molen staat binnen de citadel (dbnr. 11989) en de andere vier staan iets minder strak op een rijtje buiten de citadel. De molens bestonden dus alle vijf in ieder geval in 1570 nog en zijn mogelijk niet verdwenen in verband met de bouw van de Citadel.

Van 1600 tot 1607 heeft hier het Statenkasteel gestaan en mogelijk zijn de molens toen wel verwijderd of verplaatst.

Pas op de kaart van Joan Blaeu uit 1649, die een kopie is van de eerste (verdwenen) kaart van Haubois uit 1643, is het betreffende gebied weer in detail getekend en daar zijn alle vijf molens verdwenen. Het is ook niet uit te sluiten dat één, meerdere of zelfs alle molens verplaatst zijn naar de vestingwallen van de rond het begin van het twaalfjarige bestand (1609) gebouwde nieuwe vestingmuren van Groningen.