Molen (korenmolen), Goor

Goor, Overijssel

Goor
0,3 km Z der kerk, Diepenheimseweg w.z.
Hof van Twente, Overijssel
Twente

geschiedenis
In 1842 vroeg de bakker en winkelier Hendrikus van Buren een vergunning om in Goor een molen te mogen bouwen en ermee te malen. Op 29 mei 1842 kreeg hij toestemming een wind-korenmolen te bouwen. De molen wordt gebouwd aan de nieuwe kiezelweg Goor-Zutphen,de huidige Diepenheimseweg.

In maart 1845 kocht van Buren ook de nabij gelegen woning. Het oude molenaarshuis, het zogenaamde 'Molnhuuske', staat nog steeds aan de Diepenheimseweg.

Op 3 oktober 1846 werden molen en molenaarshuis verkocht aan de gebroeders de Jong, molenaarsknechten uit Zwolle. In 1847 werd door ambtenaren van de accijns de belasting op de molen zeer hoog getaxeerd en de gebroeders De Jong vroegen in 1853 vermindering van belasting aan. Het is niet bekend of de molen toentertijd reeds in verval was geraakt of dat de omzet tegenviel.

In 1856 werd echter door de gebr. De Jong gevraagd om op de Braak (vandaar de naam Braakmolen) een nieuwe molen te mogen bouwen.

Informatie van website De Braakmolen.

In 1800 word Jabbega als eigenaar vermeld. [??]