Molen van Kortgene, Kortgene

Kortgene, Zeeland

Molendijk 1
Noord-Beveland, Zeeland
Noord-Beveland
Kortgene B (1) 57 J.M. de Koster, molenaar

geschiedenis
De achtkante molen verbrandde op 23 september 1872, hierna werd de bestaande molen gebouwd. Bij de oude molen lag een nieuwe as klaar om gestoken te worden, toen die afbrandde. De as werd toen voor de nieuwe molen gebruikt.
Bron: archief Ten Bruggencate en Nederlandse Molendatabase.

Bron van de afbeelding: "Nieuwe Cronyk van Zeeland", M. Smallegange, ca. 1696, Google Books.
In dit gedigitaliseerde exemplaar van het boek is het de tekening tussen bladzijden 618 en 619. Bij het nieuwe Kortgene, zoals dat na de Sint Felixvloed vanaf 1684 weer werd opgebouwd (Wikipedia), stond al voor 1700 (het jaar van publicatie van dit boek) een standerdmolen. Aan de schets te zien aan de Hoofdstraat, maar wel een eind buiten het dorp, het lijkt nabij een dijk. Dus deze voorganger stond waarschijnlijk op dezelfde plaats als de huidige molen. De voorganger die in de 19e eeuw verbrandde, was een bovenkruier. Mogelijk is deze standerdmolen dus weer een voorganger van die bovenkruier. Of er zijn wat historische onnauwkeurigheden, dat kan natuurlijk ook. Ik weet niet hoe hard de info is dat de verbrande molen een bovenkruier was.
Pim van der Wijk, 16 juni 2016.

Op de kadasterkaart van 1811-1832 staat de molen aangeduid als een rondje, daaruit valt het type dus niet af te leiden.