Molen De Water Molen / Nijenbekermolen, Voorst

Voorst, Gelderland

Voorst, Gelderland
Voorst C (2) 349 Geurt van Neck, molenaar

2 raderen

Zutphensche courant, 16 mei 1930
VOORST, 15 Mei. Nu de eigenaar van den ouden watermolen het stuwrecht der Voorsterbeek verkocht heeft aan het polderbestuur is het logisch gevolg hiervan, dat de molen voorgoed heeft afgedaan.
De raderen zullen nimmer hun omwenteling meer maken, en het neerstortende water zal nimmer meer hóóg opspatten, flikkerend in het zonlicht, om onder wildklaterend' geluid, sissend en bruischend zijn weg te vervolgen.
Reeds nu is het 'n somber gezicht.... Alles is even doodsch en verlaten....
De molenaar laat z'n lied of z'n roep er niet meer hooren, en overal, zelfs op het oude rieten dak, groeit het gras. Een groote rat schiet schichtig onder 'n paar oude planken, en dit is 't eenige leven dat men er ziet, terwijl het water, dat nu in traag tempo door de naden der planken sijpelt, en langzaam verder stroomt, 'n geheel ander lied zingt.. marche funèbre.... Zooals zoovele mooie plekjes, zal ook dit verdwijnen.... De eerste slagen zijn reeds toegebracht, en in steeds sneller tempo zal 't verval toenemen, terwijl over een aantal jaren de ingezetenen de vele vreemdelingen zullen wijzen op het beekje, en daarbij zullen zeggen: En daar stond vroeger 'n mooie oude watermolen....

Het koren-watermolentje te Voorst

Nedrig ligt gij, kleine molen!
Waar de Voorster beek haar nat,
Kabbeld door gras en bloemen,
Neer laat stromen op uw rad,
Dat zich omwendt onder 't ruischen,
Zonder oorverdovend ruischen.

Beekje dat op de Beekbergs heide,
Stil aan 't drassig land ontglijd,
Eeuwen zijn voorbij gevaren,
Sinds de menselijke vlijt,
Hier op 't rad uw stroom liet drijven,
Om het graan tot meel te wrijven.

Dit gedicht wijdde mr. B.W.A. Sloet tot Oldhuis aan de in 1935 afgebroken waterradmolen aan de Voorsterbeek, en dat werd opgenomen in zijn bundel Winteravondrood. (Deventer 1876)
Bron "Het Zaagblad", Vereniging vrienden van de bolwerksmolen, aug 1984, 23.
jnjv

NB De aangegeven locatie is een schatting, door de kanalisatie is de situatie nogal veranderd.

In het album “De IJsel” van Jac. P. Thijsse, in 1916 door Verkade uitgegeven, staat een afbeelding van deze molen. Dit is een kleurige aquarel gemaakt door Edzard Koning, welke als nr. 61 op blz 43 staat. De afbeelding staat ook in de deels ongewijzigde (dit betreft de blz. 1 tot 90) herdruk (uitg. Terra, 1997).
Geert L. Nienhuis, 3 sept. 2019.