Molen De Jonge Ruiter, Hensbroek

Hensbroek, Noord-Holland

aan de Kwakel, thans Kwakelweg 2
Koggenland, Noord-Holland
De Wester Koggen

De voorganger verbrandde in 1903.

De opvolger was oorspronkelijk in 1786 te Wormer gebouwd als oliemolen De Mol. In 1904 werd De Mol aangekocht voor ƒ 4800, en overgebracht naar Hensbroek. Deze molen is op spectaculaire wijze per boot vervoerd van de Wormer naar Hensbroek, en vervolgens met paard en wagen naar de Kwakel, een pad op de grens van Obdam en Hensbroek. De as werd door middel van 4 paarden opgetrokken en later met behulp van schooljeugd á 2 cent per kind op zijn plaats gebracht. De molen kreeg de naam De Jonge Ruiter.

De molen is een tijd lang in bezit geweest van Koenis veevoeders Opmeer. Volgens het koopcontract van notaris Gotmer heeft S.P. Molenaar in 1918 de molen verkocht aan H. Sneeboer in Wognum.

In 1923 werd besloten tot uitbreiding en kocht men een korenmolen in Hensbroek.

Na 5 jaar moest de capaciteit van de molen vergroot worden. Men wilde elektrisch gaan malen, dit was echter niet mogelijk in Hensbroek. De molen werd in 1929 gesloopt (zie foto).

Mijn vader heeft 40 jaar gewerkt bij de firma Koenis, vandaar zijn bewaarde informatie over deze bijzondere molen.
Vincent Borst, 17/18 november 2008.