Molen De Eendragt, Schiedam

Schiedam, Zuid-Holland

Het zilveren troffeltje waarmee deze steen werd ingemetseld is te zien in museummolen De Palmboom.
Frans Kroon.

Ansichtkaart opname rond 1900, coll. Gerard van den Bosch

over de wieken

31-07-1863: Op vrijdag 31 juli 1863 is bij molen De Eendragt de eerste ijzeren roede in Schiedam gestoken.
De roede was samengesteld uit plaatijzer en gemaakt in de fabriek van de gebr. B. Pot te Elshout.
Deze Potroede brak echter slechts 11 jaar later tijdens het malen en veroorzaakte in zijn val naar beneden nogal wat schade aan een woning en de straat naast de molen.

geschiedenis

In 1868 is de molen twee keer kort achter elkaar verkocht. Allereerst staat in de Schiedamsche Courant van woensdag 8 april:
"Kortelings was het terrein met huis en stal, behorende tot den molen De Eendragt aan de Broersevest te Schiedam, aangekocht ten behoeve van de te Schiedam bestaande vereenigigng Ter Verbreiding der Waarheid":op dat terrein zou een gebouw worden gesticht, bestemd tot het houden van openbare godsdienstoefeningen, op dezelfden voet als dit sedert eenigen tijd in het lokaal aan het Spinhuispad had plaats gehad.

25-05-1868: Enkele weken later staat ook in deze krant te lezen op 25 mei:
"Openbare vrijwillige verkoping, ten overstaan van den notaris Lechner te Schiedam, van den in vollen werking zijnden steenen windkorenmolen De Eendragt aan de Broersvest te Schiedam, wijk C, no.381, kadaster sectie B, no. 44, groot 120 el, met ijzeren as, dito roeden en dito spruit, alles voor enkele jaren nieuw aangebracht, gelijk toen ook de kap geheel was vernieuwd; terwijl zich op den molen bevonden 7 zolders een steenzolder, 7 trappen en het binnenwerk, hetwelk bestond in 3 paar maalstenen met spil, schijven, spoor- en bovenwiel en luiwerk, 1 gang bovenstaven, 20 kammen, 2 nieuwe bladen van een bovenschijf, 54 bilen, slijpsteen met stelling, 6 zeilen, vlag met stok en molengereedschap, alles te bezichtigen van ma.15 juni 1868 tot vr19juni 1868, van des voormiddags 10 tot des namiddags 4 ure. Met bewijs verkrijgbaar ten kantore van genoemden notaris: de veiling zou plaats hebben op vr. 19 juni 1868 en de afslag op za. 27 juni 1868, beide des voormiddags om 11 ure, in Musis Sacrum te Schiedam.

Molen De Eendragt bracht fl 3500,00 op. In de tweede helft vande 19e eeuw werkten oa P. Juffermans, molenknecht Kees de Ronde, onderknechten Jacob den Uil en Jacob Verschie, molenknecht Piet van der Heide, meesterknecht Willem de Ronde, aanslagjongen en paardenknecht Bart Oversier, luijongens Daan van Hulst en Pieter van der Water.

21-10-1874: Schiedamsche Courant
"Hedenmorgen omstreeks 8 ure heeft de molen de Eendragt een gedeelte van één der ijzeren roeden afgeworpen, dat men een vreselijk geweld op de woning van de Wed. van der Burg aan het Heerenpad terecht kwam, waarvan een gedeelte van het dak en eenig huisraad, dat op den zolder geborgen was, verbrijzeld werd. Ook de naaste woning bekwam enige schade. Rechtstandig op het dak geworpen viel het over aan de voorzijde van de straat, zonder persoonlijke ongelukken te veroorzaken. Een paar jongens, die op de plaats van het ongeval met een wagen met houten beladen, wilde passeren, lieten den wagen in den steek en zetten het op een loopen en kwamen met den schrik vrij.
Gelukkig, dat eene vrouw, eenige oogenblikken voor het ongeval, bij de Wed. v.d. Burg een boodschap verrichtte, waardoor zij verhinderd werd in haar voornemen om van den zolder eenige zakken te gaan halen, anders waren zij zeker door de roede getroffen geworden; zij, hoewel hevig ontsteld, bekwam geen letsel.
Van een huis aan de overzijde werden eenige glasruiten verbrijzeld door de steenen van et beschadigde pand. Twee kinderen, die zich in de onmiddellijke nabijheid van de plaats van het ongeval bevonden werden door iemand die dit opgemerkte, nog gelukkig bijtijds vandaar verwijderd. Deze ijzeren roede is de eerst die ruim elf jaren geleden te dezer stede werd ingestoken.

1906: In 1906 kocht Jacobs de Lange de molen en is het bovenstuk afgebroken.

Bron: "Schiedam torent uit boven Molenverleden", ISBN90-804553-6-9

Gesloopt tot stellinghoogte in 1906, in 1907 geheel.

trivia

Op onderstaande ansichtkaart is de Broersevest te zien in Schiedam met links Molen De Washington en rechts Molen de Eendragt.