Molen De Duinjager (2e), Zaandam-Oost

De Duinjager (2e)

tussen de Knie en de Gouw
Zaandam B (1) 258 Jan Vis, koopman

As g.n., Kon.Ned.Grofsmederij
Kon.Ned.Grofsmederij

geschiedenis
De voorganger van deze molen die in 1696 werd gebouwd, verbrandde op 19 juni 1781. Daarna werd deze molen gebouwd.

Omstreeks 1900 was de molen in gebruik als krijtmolen en later voor het vermalen van brokken steenkool (antraciet) voor ijzergieterijen. Al voor de Tweede Wereldoorlog, tot zeker 1952, werd het gaande werk aangedreven door een dieselmotor. Het gaande werk omvatte toen twee koppel op de eerste zolder en vijf koppel kantstenen in het onderachtkant.

In 1960 werd het molenlijf samen met twee stel kantstenen en builen op en in de schuur van de voormalige oliemolen De Kat aan de Kalverringdijk geplaatst.

De Duinjager is in het bezit geweest van mijn familie van 1909 - 1921. De eigenaar was toen Pieter Hagmeijer (mijn overgrootvader):
geboren: 9 aug. 1864
op 9 okt. 1896: timmerman
op 15 jan. 1923: krijtmaalder
overleden: 29 dec. 1934 (zonder beroep)

Ook zijn zoon heeft gewerkt in die molen: Johannes Hagmeijer (mijn grootvader):
geboren: 23 feb. 1892
op 8 nov. 1918: krijtmolenaar
overleden 13 feb. 1945 (fabrieksarbeider)

Mijn vader (Anthonius Hagmeijer, zoon van Johannes) heeft me het verhaal van de Duinjager een aantal keren verteld (samenvoeging met De Kat op de Zaanse Schans).
Rob Hagmeijer, 9 juni 2022.

2e afbeelding:
De foto werd gemaakt tijdens de stormvloedramp van 1916, toen de dijken langs de nog open Zuiderzee doorbraken. Gezien de witte schuurdaken een winterse opname.
De molen op de voorgrond is de Zeilenmaker (dbnr. 2931). De molen op de achtergrond is De Duinjager. Vlak daarachter ligt van links naar rechts de spoorlijn Purmerend-Zaandam, waarvan het dijklichaam net boven het water uitsteekt.
De foto is genomen vanaf molen De Almanak (dbnr. 1729).